Viron koronatilanne on maailman pahimpia – kenttäsairaaloita suunnitellaan jo: "Täällä ei puhuta enää kriisistä, vaan katastrofista"

Naapurimaamme Viron koronatilanne on synkentynyt todella nopeasti, ja eilen illalla virolaismediat kertoivat sen nousseen maailman kärkeen tartuntatilanteessa. MTV Uutisten kirjeenvaihtajan Petri Sarasteen mukaan Viron "katastrofaalinen" koronavirustilanne näkyy pääministerin puheissa, mutta ei lähiparturin arjessa.

Viron terveysministeriön mukaan heiltä puuttuu tällä hetkellä tuhansia sairaanhoidon ammattilaisia. Lääketieteen opiskelijoita on rekrytoitu noin sata valmiustilaan. Puolustusvoimille on annettu pyyntö rakentaa kenttäsairaaloita ja sellaista suunnitellaan esimerkiksi Narvaan.

Tilanne olemassa olevissa sairaaloissa alkaa käydä kestämättömäksi.

– Täällähän ei puhuta enää kriisistä, vaan suorastaan katastrofista, MTV Uutisten Viron kirjeenvaihtaja Petri Saraste toteaa.

– Teholla on tällä hetkellä 65 ihmistä ja koronan alkaessa arveltiin, että 70 on ehdoton kipuraja. Yhdessä viikossa on tullut 100 vuodepotilasta lisää. Ennuste tehohoidon suhteen on se, että tämän kuun loppuun mennessä on 100 tehohoitoa vaativaa potilasta, Saraste jatkaa.

Miten tässä näin kävi?

Viimeisen vuorokauden aikana Virossa on todettu 1586 uutta koronatapausta. Testatuista positiivisen näytteen antoi noin joka viides. Koronavirukseen kuolleita on yhteensä 710, joista viimeisen vuorokauden aikana 15.

Viro oli pitkään yksi tehokkaimmin koronavirustartuntoja padonnut valtio Euroopassa. Muutamassa kuukaudessa Suomen etelänaapurista on kuitenkin tullut yksi maailman pahimmista koronapesäkkeistä. Miten tämä on mahdollista?

– Se on hyvä kysymys. Kesällä ja syksyllä luvut olivat todella alhaisia. Marraskuussa luvut kääntyivät jyrkkään nousuun. Hallitus joutui remonttiin, kun edellinen kaatui. Siinä on ollut paljon työtä ja mietittävää. Keskityttiin vielä edellisen hallituksen avioliittolain uudistukseen. Se venyi ja vanui ja nyt se on kuopattu joksikin aikaa. Nämä asiat pääsivät luisumaan käsistä, Saraste avaa Viron sisäpoliittista tilannetta.

Kahden tapauksen avulla kirjeenvaihtaja Saraste avaa virolaisten asennetta pandemiaa kohtaan.

– Itse voisin kertoa esimerkin alakerran kampaamosta. Kaikkien sellaisten pitäisi olla kiinni, mutta asiakkaita siellä vain käy, eikä maskeja näy. Asiakkaita vaaditaan ainoastaan laittamaan kuran takia kenkäsuojukset, Saraste kertoo.

– Toinen esimerkki on se, että täydessä hississä kenelläkään muulla ei ollut maskia. Kun kysyttiin, mihin olen menossa, sanoin, että ottamaan AstraZenecan rokotteen. Silloin katsottiin kauhistuneina, kuinka voin lähteä mukaan tuollaiseen kokeiluun, Saraste jatkaa.

Pääministerin puheiden sävy muuttunut

Virossa koronaviruksesta tiedotus oli valtiovallan taholta Sarasteen mukaan pandemian alkuvaiheessa "hyvinkin löysää".

– Tiedotusvälineet kyllä koko ajan päivittävät uutisia. Viime päivinä viestintä on vahvistunut, kun luvut ovat niin karmeita.

– Pääministeri Kaja Kallas vielä kolme viikkoa sitten Suomessa käydessään sanoi, että Viron ja Suomen välisiä laivaliikennerajoituksia pitäisi lieventää. Nyt tällaisia puheita ei ole. Nyt kaikkialla on koronavaroituksia ja maskikehotuksia. Asiaan suhtaudutaan toisella tavalla, Saraste toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat