Mainos

MTV kaupoilla: Black Friday avasi joulukaupan – "Ihmiset hullaantuvat tarjouksista"

0:52

Black Friday eli Musta perjantai on ollut vilkastuttamassa suomalaistakin joulumyyntiä muutaman vuoden ajan. Sesongista toivotaan nyt edellisvuotta parempaa.

Kauppakeskus Sellossa liikkeet aukaisevat oviaan. Jokaisessa näyteikkunassa mainostetaan Yhdysvalloista meille rantautunutta Mustaa perjantaita "Black Friday", joka tosin jatkuu monissa liikkeissä yli viikonvaihteen.

– Kyllä tämä "Black Friday" alkaa tulla pikku hiljaa myös suomalaisille tutuksi, sanoo Karkkitorin myyjä Annika Ronkainen.

Karkkitorin alennusmyynnissä on myös varsinainen vetonaula, joulukalenteri. Ronkainen odottaakin vilkasta perjantaita.

0:43

– Ihmiset hullaantuvat tarjouksista, ennustaa Ronkainen.

Koska suomalaisten "Black Friday" ei ole sidoksissa kiitospäivään, suomalaiset voivat ottaa "varaslähdön" eli aloittaa alennusmyynnit jo torstaina, kuten Change-liikkeessä on tehty.

– Kyllä se Suomessakin ennakoi joulukauppaa kuten Yhdysvalloissakin eli kyllä se joulukauppa tästä alkaa, sanoo Changen Tarja Muikku.

Hän myös toivoo tälle vuodelle kaupan virkistymistä.

– Toivon mukaan vilkkaampaa kuin viime vuonna. Pitäisi ainakin olla vilkkaampi.

Joululahjat alesta

Nuorten keskuudessa Musta perjantai vaikuttaa olevan tuttu ja suosittu, sillä se mahdollistaa lahjojen hankinnan hieman normihintoja edullisemmin.

– Kaikki on halpaa ja ihmiset menevät shoppailemaan, selventää Tarja Teräväinen.

– Musta on kiva, että tämä kulttuuri on tullut enemmän myös tänne Suomeen, Teräväinen iloitsee.

Vähän vanhemmatkaan eivät ole immuuneja halvemmille hinnoille. Toiset tosin aikovat käydä kaupoilla aktiivisemmin vasta joulun jälkeen, kuten Erkki Länsivuori.

– Tämä on alennusmyynti muiden joukossa.

Reilu puoli vuosisataa alennusmyyntejä

Black Friday sai alkunsa Yhdysvalloista, missä se yhdistetään joko poliiseja vaativiin kiitospäivän jälkeisiin ruuhkiin tai vuoden vilkkaimpaan kauppasesonkiin, jolloin kirjanpidossa tappiollinen punainen muuttuu voitollisen mustaksi.

Musta perjantai on marraskuun neljännen torstain eli kiitospäivän jälkeinen päivä, sillä moni jatkaa kiitospäivän vapaita perjantain yli ja ajan voi kuluttaa paitsi sukuloiden niin myös shoppaillen.

Alun perin "Black Friday" koski lähinnä elektroniikkakauppaa, mutta on vuosien varrella laajentunut koskemaan muitakin tuotteitta.

Ennen verkkokaupan tuloa monet liikkeet saattoivat myös avata ovensa Mustana perjantaina jo tunteja ennen kuin normaaleina perjantaiaamuina.

1:54

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja