Mainos

MRSA leviää vastasyntyneiden teholla

Keski-Suomen keskussairaalassa on vastasyntyneiden teho-osastolla jo yhdeksän sairaalabakteeripotilasta.

Sairaalabakteerista tartunnan saaneiden vauvojen määrä Keski-Suomen keskussairaalan vastasyntyneiden teho-osastolla Jyväskylässä on noussut yhdeksään. Potilaista neljällä on iho-oireita, mutta kaikki voivat hyvin.

Seitsemän ensiksi sairastuneen potilaan näytteet ovat Kansanterveyslaitoksen tutkimuksissa varmistuneet MRSA:ksi. Yksi potilaista saa iho-oireisiinsa antibioottia, muille annetaan paikallishoitoa. Kaikki 19 osastolla hoidossa ollutta vauvaa on tutkittu. Terveiksi todetut on eristetty bakteerinkantajista.

Mahdollisia tulevia tehohoitoa tarvitsevia vastasyntyneitä varten on perustettu väliaikainen teho-osasto aikuisten teho-osaston yhteyteen. Väliaikaisella osastolla on kuusi hoitopaikkaa. Viisi riskialttiiksi arvioitua synnyttäjää on lähetetty Kuopion Yliopistosairaalaan synnyttämään.

Tilanteen arvioidaan kestävän noin kuukauden ajan, kunnes kaikki kantajat ovat päässeet kotihoitoon. Yksi tartunnan saanut vauva on jo päässyt pois sairaalasta.

Terveille ihmisille tartunta ei ole vaarallinen. Bakteerin kanta selviää Kansanterveyslaitoksen kokeiden valmistuessa ensi viikolla, jolloin voidaan mahdollisesti jäljittää taudin alkuperä.

Infektiolääkäri Maija Rummukaisen mukaan kynnystä tehohoitoon ottamiseen pitäisi nostaa.

-Potilaita siirretään teholle usein sellaisten operaatioiden vuoksi, jotka olisi suhteellisen yksinkertaista järjestää myös tavallisella vuodeosastolla. Ylipaikkaisella osastolla bakteeri leviää helposti, siitä on tieteellistäkin näyttöä, Rummukainen toteaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.