Mainos

Mount Everestiltä on kerätty jo 3 000 kiloa roskaa – vuorilta paljastuu ihmisten ulosteita, hylättyjä kiipeilytarvikkeita ja ehkä jopa ruumiita

Nepalin hallinto on aloittanut kampanjan, jonka tarkoituksena on puhdistaa Mount Everest -vuori roskasta. Mount Everestillä on vuosien saatossa valloittanut 4 000–5000 kiipeilijää. He ovat jättäneet jälkeensä valtavan määrän jätettä.

Mount Everestin siivousurakasta uutisoivat useat kansainväliset mediat, kuten NDTV ja tiedejulkaisu Phys.org.

Tiedotusvälineiden mukaan siivousryhmä on saanut kahdessa viikossa kerättyä vuorilta kolme tonnia jätettä. Siivoajat ovat löytäneet maastosta muun muassa hylättyjä kiipeilytarvikkeita, ihmisten ulosteita, tyhjiä säilyketölkkejä ja pulloja.

Mediatietojen mukaan roskia paljastuu lisää sitä mukaa, kun vuoren jäätiköt sulavat ilmastonmuutoksen vaikutuksesta. Phys.orgin jutussa ennakoidaan, että vuorenrinteiltä paljastuu jäiden sulaessa myös ruumiita.

Vuorella sattuneissa kiipeilyonnettomuuksissa on vuosien saatossa kuollut satoja ihmisiä. Arviolta 200 ruumista makaa edelleen vuorenrinteillä.

Vuori on erittäin roskainen

Nepalin hallinnon mukaan siivousurakan aikana vuorilta on tarkoitus poistaa kaikkiaan kymmenen tonnia roskaa.

Osa jätteista kuljetetaan Phys.orgin mukaan kierrätettäväksi Katmanduun ja osa hävitettäväksi Okhaldhungan piirikuntaan.

Roskaisuus ongelma jo pitkään

Vuoren siivoamiskampanjoita on järjestetty vuosikymmenten ajan. Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi viime vuoden keväällä, että aiemmin vuoria ovat siivonneet lähinnä Nepalin vuoristossa asuvat sherpat. Nyt siivousurakoita on kuitenkin alettu käynnistää järjestelmällisesti ja niitä koordinoivat paikalliset toimijat.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja