Moukarinheiton ME-mies Juri Sedyh on kuollut 66-vuotiaana

Moukarinheiton maailmanennätysmies Juri Sedyh on kuollut. Sedyhin kuolemasta kertoo Kansainvälisen yleisurheiluliiton varapuheenjohtaja Sergei Bubka Twitterissä.

Moskovassa elokuussa vuonna 1986 yhä voimassa olevan moukarinheiton maailmanennätyksen heittänyt Sedyh oli kuollessaan 66-vuotias. Sedyhin kuolinsyystä ei ole tietoa.

– Suren Juri Sedyhin menetystä. Hän oli loistava kaksinkertainen olympiavoittaja, jonka upea moukarinheiton maailmanennätys (86.74) 35 vuoden takaa on yhä rikkomatta, Bubka kirjoittaa.

– Minulle Juri oli viisas mentori, jolle olen syvästi kiitollinen arvokkaista ohjeista elämästä, arvoista ja urheilun salaisuuksista. Syvimmät osanottoni Natalialle, Alexialle, koko perheelle ja urheiluyhteisölle. Tulemme aina muistamaan Jurin.

11. kesäkuuta vuonna 1955 Novotserkaskissa Venäjällä syntynyt Sedyh hallitsi miesten moukarinheittoa 1970- ja 1980-luvuilla. Hän voitti Neuvostoliiton edustusasussa olympiakultaa vuonna 1976 Montrealissa ja vuonna 1980 Moskovassa. Maailmanmestariksi Sedyh kruunattiin vielä vuonna 1991 Tokiossa 36-vuotiaana. Hän voitti myös kolme Euroopan mestaruutta.

30. elokuuta vuonna 1986 Sedyh heitti ennätyksensä 86.74, joka on yhä voimassa oleva maailmanennätys.

Sedyhin tuloksia varjostaa vankka dopingmenneisyys. Pitkän uran Neuvostoliitossa ja Venäjällä Moskovan antidopinglaboratoriossa tehnyt Grigori Rodtshenkov kertoi kirjassaan Sedyhin olleen "steroidien suurkäyttäjä". Rodtshenkovin mukaan jopa testilaite särkyi hänen virtsanäytteensä käsittelyssä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja