Hätkähdyttävä väite: ME-miehen virtsa oli niin dopingin kyllästämää, että se rikkoi testilaitteen ja pilasi seuraavienkin tulokset – ilmiö sai oman nimensä laboratoriossa

7:16
Antidopingkomitea sulki Venäjän arvokisoista vuosiksi – tästä on kyse urheilumaailmaa ravisuttavassa dopingvyyhdissä.

Pitkän uran Neuvostoliitossa ja Venäjällä Moskovan antidopinglaboratoriossa tehneen Grigori Rodtshenkon tuore paljastuskirja tarjoilee hurjia anekdootteja suurvallan urheiluhistoriasta.

Eräs mieleenpainuvimmista kertomuksista koskee moukarinheiton maailmanennätysmiestä ja kaksinkertaista olympiavoittajaa Juri Sedyhiä.

Neuvostoliittoa edustanut järkälemäinen Sedyh oli Rodtshenkovin mukaan "steroidien suurkäyttäjä". ME-mies on itse kategorisesti kieltänyt dopingaineiden käytön.

– Hän käytti stanotsololia niin suuria määriä, että Hewlett-Packardin testilaite särkyi hänen virtsanäytteensä käsittelyssä. Kun Sedyhin näyte syötettiin laitteeseen, se alkoi hälyttää, ja tuloksena oli, että laite oli vielä pitkään niin stanotsololin metaboliittien kyllästämä, että jopa monet seuraavat testitulokset vaikuttivat positiivisilta, vaikka eivät sitä todellisuudessa olleetkaan, Rodtshenkov kertoo kirjassaan Voitto tai kuolema – Venäjän salainen dopingohjelma.

Tieteessä edellisestä näytteestä johtuvia testituloksien vääristymiä kutsutaan muistivaikutukseksi. Moskovan antidopinglaboratoriossa ilmiötä alettiin kutsua Sedyh-vaikutukseksi. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Rodtshenkov kertoo itse analysoineensa vuonna 1986 Sedyhin näytteen, jonka tämä oli antanut Tallinnassa heitettyään maailmanennätyksen 86,66 Neuvostoliiton ja Itä-Saksan maaottelussa.

– Se tuli nimettömänä, mutta koska kyse oli saatetietojen mukaan maailmanennätysheittäjän testinäytteestä, urheilu-uutisia radiosta ja televisiosta seuranneena tiesin heti, kuka tämä ME-heittäjä oli. Vaikka laimensin näytteen tislatulla vedellä suhteessa 10:1, siitä huolimatta kromatografi ja massaspektrometri näyttivät suunnattoman suuria määriä stanotsololin metaboliitteja, Rodtshenkov kertoo.

Positiivista näytettä ei koskaan raportoitu eteenpäin.

– Myöhemmin samana vuonna Sedyh heitti yleisurheilun EM- kisoissa Stuttgartissa vieläkin voimassa olevan moukarin maailmanennätyksen (86,74). Manfred Donike, jonka käsissä oli maailman paras testilaboratorio Kölnissä, ei raportoinut asian tiimoilta mitään. Sedyhin täytyi tietää, mitä teki, Rodtsehnkov kirjoittaa.

Sedyh ja hänen vaimonsa Natalia Lisovskaja, kuulantyönnön ME:n haltija, valittiin Kansainvälisen yleisurheiluliiton Hall of Fameen vuonna 2013. Nykyisin Ranskassa asuva pariskunta on kiistänyt käyttäneensä koskaan kiellettyjä aineita urheilussa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja