Monet naiset saavat "vain" klitorisorgasmeja, toiset nauttivat jopa sarjaorgasmeista – miksi? Seksuaaliterapeutti: "Jotkut pystyisivät sen harjoittelemalla saamaan"

Voiko tietty seksiasento auttaa saavuttamaan orgasmin? 3:17

Osa naisista kykenee sarjaorgasmeihin – siis saamaan useita orgasmeja peräkkäin. Orgasmin laatua tai voimakkuutta on kuitenkin vaikeaa mitata, kertoo seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen.

"Miksi en saa koskaan orgasmia yhdynnässä, mutta masturboidessa saan?" 

Näin kyseli nimimerkki Nainen57 jo vuonna 2018, eikä hän ole pohdinnoissaan yksin – monia huolettaa paitsi orgasmin saaminen ylipäätään, myös se, millaisia ja miten hyviä orgasmeja naisen "kuuluisi" saada.

Usein naisilla on synnynnäinen herkkyys tietynlaiseen orgasmiin, ja monille naisille klitorisorgasmin saavuttaminen voi olla helpompaa.

– Mutta orgasmin voi saada myös ilman fyysistä ärsykettä. Orgasmihan syntyy aivoissa. Se on kokemuksellinen reaktio, seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen Kaalimadolta sanoo.

Yllä olevalla videolla keskustellaan siitä, millaisia orgasmeja naiset saavat, ja miksi. Entä voiko tietty seksiasento auttaa saavuttamaan orgasmin?

"Siihen liittyy tietty heittäytyminen"

Orgasmin teeskentelystä sängyssä puhutaan paljon, mutta entä, jos ei itse ole varma, onko saanut orgasmin? Mistä siis tietää, että "sai"?

Tutkimusten mukaan orgasmiin liittyy tiettyjä fysiologisia reaktioita; sen aikana pulssi esimerkiksi kiihtyy. Ne eivät kuitenkaan kerro koko totuutta. Lavikaisen mukaan orgasmin voimakkuutta ja laatua onkin melko vaikeaa arvioida ulkopuolelta.

– Kyseessä on kokemus. Kokemus siitä, olenko saanut orgasmin, lienee jokaisella yksilöllinen, Lavikainen sanoo.

Myös sitä, miten voimakas tai "hyvä" orgasmi on, on vaikeaa mitata. Orgasmin saamiseen ei liity pelkkä fyysinen stimulointi, vaan myös paljon niin sanottuja henkisen puolen asioita.

– Siihen liittyy tietty heittäytyminen ja kontrollista irti päästäminen, Lavikainen kuvailee.

Miksi osa kykenee sarjaorgasmeihin?

Osa naisista kykenee sarjaorgasmeihin – siis saamaan useita orgasmeja peräkkäin. Kaikille tätä herkkyyttä ei kuitenkaan ole suotu. Lavikaisen mukaan harjoittelemalla voi oppia tuntemaan itsensä ja kehonsa. Myös orgasmia voisi harjoitella.

– Jotkut, jotka kokevat, etteivät pysy kokemaan sarjaorgasmia, pystyisivät sen harjoittelemalla saamaan, Lavikainen uskoo.

Yllä olevalla videolla keskustellaan siitä, millaisia orgasmeja naiset saavat, ja miksi.

Lue myös:

    Uusimmat