Monacon Carolinen mies prinssi Ernst August löi poliisia ja joutui psykiatriseen sairaalaan – näin maine skandaaliprinssinä kehkeytyi

Hannoverin prinssi Ernst August päätyi jälleen heinäkuussa otsikoihin pahoinpitelytapauksen yhteydessä. Monacon Carolinen aviomies on kulkenut vuosikaudet skandaalista toiseen.

Itävaltalainen Kronen Zeitung uutisoi viime viikolla, että poliisi sai keskiviikkoyönä 16. heinäkuuta hälytyksen Itävallan Grünaussa. Kyseessä piti hätäkeskukseen tulleen puhelinsoiton mukaan olla varsin rutiininomainen tehtävä: henkilö makasi ojassa ja tarvitsi välittömästi apua.

Kun poliisi saapui paikalle, kävi ilmi, että soittaja oli Hannoverin prinssi Ernst August, 66, ja paikka sijaitsi hyvin lähellä prinssin metsästysmajaa.

Saksalaisen Süddeutsche Zeitungin mukaan poliisi kommentoi tapausta hyvin niukkasanaisesti ja soittajan henkilöllisyyteen tarkemmin menemättä. Poliisista kuitenkin kerrottiin, että henkilö oli äärimmäisen aggressiivinen ja käyttäytyi uhkaavasti paikalle saapuneita auttajia kohtaan ja että tämä vietiin psykiatriseen sairaalaan, koska tämän katsottiin olevan vaaraksi itselleen.

Kronen Zeitungin mukaan hän uhkaili poliiseja 30 senttiä pitkällä veitsellä ennen kuin löi yhtä poliiseista kasvoihin. Tämän jälkeen poliisi joutui painamaan hänet maata vasteen ja viemään Vöcklabruckin sairaalaan. Poliisista kerrotaan Süddeutsche Zeitungille, että prinssiä epäillään virkavallan väkivaltaisesta vastustamisesta.

Prinssin samaiselle lehdelle kertoma oma versio tapahtumista on kuitenkin hyvin erilainen. Hän sanoo, että poliisi oli lyönyt häntä, ja että hänet oli köytetty ambulanssiin, koska tämän oli luultu olevan kovassa humalassa.

Sukua kuningatar Elisabetille

Kohun keskellä oleva Ernst August on Saksan viimeisen keisarin Vilhelm II:n lapsenlapsenlapsi, joka polveutuu Euroopan tunnetuimmista kuninkaallisista suvuista ja on sukua muun muassa kuningatar Elisabetille

Lisäksi hän on ollut naimisissa toisen vaimonsa, Monacon prinsessa Carolinen kanssa vuodesta 1999. Parin suhde alkoi skandaalinkäryisesti, sillä Ernst August oli sen alkaessa yhä naimisissa sveitsiläisen perijättären Chantal Hochulin kanssa, jonka kanssa hänellä on kaksi poikaa: prinssit Ernst August ja Christian. Tilanteesta teki entistäkin ikävämmän se, että Hochuli oli Carolinen hyvä ystävä.

Liitosta syntyi heinäkuussa 1999 yhteinen tytär, prinsessa Alexandra. Pariskunta ei kuitenkaan ole asunut enää vuosikausiin yhdessä, ja hienoista titteleistään huolimatta myös Ernst Augustin nimi on toistuvasti liitetty mukaan Carolinen surkeiden miesvalintojen listalle.

Siinä missä varsinkin huonoista miesvalinnoistaan tunnettu Caroline on ollut kotimaassaan skandaaliprinsessan maineessa, ei aviomieskään ole missään tapauksessa puhdas pulmunen, vaan myös prinssi Ernst August on ehtinyt vuosien varrella tulla yhdistetyksi useampaan skandaalinkäryiseen tapahtumaan.

Vuonna 1998 prinssi päätyi valokuviin, kun hän iski valokuvaajaa sateenvarjolla. Nujakan seurauksena kuvaajalta murtui nenä. Vuotta myöhemmin prinssin kerrotaan puolestaan potkineen valokuvaajaa Salzburgin elokuvajuhlilla.

Otsikoihin päätyi vuonna 2000 myös visiitti Hannoverin maailmannäyttelyssä, missä prinssi ikuistettiin valokuviin, kun hän virtsasi vasten Turkin näyttelypaviljonkia. Prinssi haastoi kuvat-julkaisseen saksalaien Bild-lehden oikeuteen ja voittikin jutun, mutta vahinko diplomaattisuhteissa Turkin kanssa oli jo ehtinyt tapahtua.

Vuonna 2003 Ernst August ajoi rajua ylinopeutta Ranskassa. Prinssi päästeli moottoritiellä 211 kilometrin tuntivauhtia, kun suurin sallittu nopeus alueella oli 130 kilometriä tunnissa.

Seuraavana vuonna prinssi sai 445 000 euron sakot törkeästä pahoinpitelystä ja vakavien vammojen tuottamisesti, kun hän oli käynyt saksalaisen miehen kimppuun Keniassa sijaitsevalla Lamun saarella ja mukiloinut tämän sairaalakuntoon. Neuvottelujen jälkeen sakkosumma putosi kuitenkin 200 000 euroon. Myös tuolloin prinssin näkemys tilanteesta poikkesi melkoisesti toisen osapuolen näkemyksestä: Ernst Augustin mukaan hän oli läpsäissyt miestä kaksi kertaa, mutta miehen mukaan häntä oli isketty nyrkkiraudalla.

Ei saapunut poikansa häihin

Vuonna 2017 hän uhkasi vetää takaisin vanhimmalle pojalleen Ernst August nuoremmalle lahjoittamansa tittelit ja tilukset suututtuaan siitä, kun hänet oli sivuutettu erään säätiön johdosta. Saman riidan yhteydessä hän perui suostumuksensa, jonka oli antanut poikansa ja Ekaterina Malyshevan avioliitolle. Isää ei lihavan riidan seurauksena nähty Ernst August nuoremman häissä lainkaan. Hääillallinen nautittiin Marienburgin linnassa, joka oli yksi kiinteistöistä, jota Ernst August oli vaatinut takaisin itselleen.

Vuonna 2018 vanhempi Ernst August oli jälleen otsikoissa, kun hän loisti poissaolollaan myös nuoremman poikansa prinssi Christianin ja tämän puolison Alessandra de Osman Perussa järjestetyissä hulppeissa häissä. Sulhasen isä oli tiettävästi mukana vielä ensimmäisen päivän juhlallisuuksissa, mutta joutui sairaalaan ruokamyrkytyksen takia useammaksi päiväksi.

Terveyshuolet ovat piinanneet raikuliprinssiä aiemminkin. Aiemmin samana vuonna sekä vuosina 2017 ja 2011 prinssi oli joutunut sairaalahoitoon tiettävästi alkoholinkäytöstä aiheutuneiden terveysongelmiensa takia. Prinssi kärsi haimatulehduksesta jo vuonna 2005 ja lupasi tuolloin lopettaa alkoholinkäytön, mutta ei ilmeisesti ole täysin pysynyt lupauksessaan.

Lue myös:

    Uusimmat