Mökille menossa? Nyt kannattaa tarkastaa sähkösopimus!

Tähän aikaan vuodesta mökkeilystä innostuneet suomalaiset ovat jo ehtineet korkata kesämökkikauden. Kun mökki laitetaan kesäkuntoon, on hyvä aika tarkistaa myös sähköasiat. Sekä vakituisen kodin että kesäkodin sähkölaitteita saa helposti hallittua etäohjattavilla laitteilla.

Valtaosassa kesäkodeista on sähköt, vaikka mökit eivät olisikaan ympärivuotisessa käytössä. Kesän korvalla, kun mökin sähkönkulutus kasvaa taas, kannattaa tarkistaa sähkösopimus.

Merkittävin ero kesämökin ja kodin sähkönkulutuksen välillä on kulutuksen määrä. Kesäkodin kulutusta laskevat pienempi määrä sähkölaitteita ja neliöitä sekä se, että asuminen painottuu vain kesään.

– Vaikka mökki olisikin käytössä vain kesäisin, sähköjä ei kannata katkaista talveksi. Perusmaksujen maksaminen talven aikana tulee huomattavasti edullisemmaksi kuin sähkön katkaisusta ja kytkennästä koituvat kustannukset. Lisäksi talvellakin on hyvä säilyttää mahdollisuus sähkön käyttöön, sillä sille saattaa tulla tarvetta, neuvoo energia-asiantuntija Airi Laakkonen Vattenfallilta.

Sähkölaitteita voi ohjata kännykällä

Kun mökille mennään pitkän talven jälkeen, sähkölaitteiden kunto kannattaa tarkistaa ennen kuin niitä laitetaan päälle.

– Mökin lämmittäminen on hyvä aloittaa puilla, jos se vain on mahdollista, jotta sähkölaitteista haihtuu talven aikana kertynyt kosteus. Myös sähköjohtojen kunto pitää tarkistaa ennen käyttöä, sillä hiiret ovat voineet käydä nakertamassa niitä, Laakkonen neuvoo.

Kesän alussa ennen kesälomakautta mökille päästään yleensä vain viikonloppuisin. Arkipäivien aikana mökin sähkölaitteita voi hallita kytkemällä ne etäohjattavaan pistorasiaan, jota voidaan ohjata älypuhelimen ja langattoman verkon avulla. Esimerkiksi sähköllä toimivan lämpöpatterin voi tarvittaessa kytkeä päälle ennen mökille lähtöä, jotta se ehtii lämmittää hetken. Samoin mökiltä käsin pystytään ohjaamaan kodin sähkölaitteita.

– Talven aikana kannattaa ohjata erityisesti mökin valaistusta sekä sisällä että ulkona. Kun valot ovat välillä päällä, ne antavat sen vaikutelman, että mökissä ollaan paikalla, energia-asiantuntija Airi Laakkonen vinkkaa.

Lähde: Deski

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja