Mökillä sähköttä? Povariin mahtuvalla rasialla luot 100-tuumaisen näytön halvalla

Mökillä oleskelu voi helposti muuttua kurjaksi ja pitkäveteiseksi myrskyisällä ja sateisella kelillä. Vieläkin apeammaksi kasvot saattavat venähtää, jos raju ukonilma katkaisee sähköt tuntien ajaksi.

Povariin mahtuva, sisäisellä akulla varustettu minikokoinen videoprojektori saattaa tässä vaiheessa pelastaa illan. Ja mikä parasta, tällaisesta lystistä ei tarvitse pulittaa itseään kipeäksi.

Projektoriin voi liittää kuvalähteeksi vaikkapa kännykän, tabletin tai kannettavan tietokoneen. 

MTV Uutiset kokeili Asuksen kannettavaa S1-LED-projektoria.

S1 on kämmenelle mahtuva alumiinikuorinen projektori, jolla saa aikaiseksi yli 40-tuumaisen kuvan vain metrin etäisyydeltä heijastettavasta pinnasta. Suurimmaksi käyttökelpoiseksi kuvakooksi valmistaja ilmoittaa hulppeat 100 tuumaa.

Sisäänrakennetulla 6000 mAh:n akulla pystyy katsomaan seinälle tai valkokankaalle heijastettua kuvaa jopa kolmen tunnin ajan ilman verkkovirtaa. Akkua voi lisäksi käyttää myös muiden mobiililaitteiden lataamiseen.

Edes erillistä äänentoistojärjestelmää ei tarvita, sillä S1 pitää sisällään myös pienen kaiuttimen.

Harjattua alumiinia oleva kuori tekee S1-projektorista laadukkaan ja jämäkän oloisen laitteen. Mitat ovat 110.5 x 30.7 x 102 millimetriä ja painoakin on vain noin 340 grammaa, joten nyt puhutaan erittäin kompaktista laitteesta.

S1:n käyttöönotto on sangen helppoa: Kytke haluttu kuvalähde projektorin sivusta löytyvään HDMI-/MHL-liitäntään ja napsauta laitteesta virta päälle. 

Kuvakokoa saa muutettua sen mukaan, kuinka kaukana projektori on heijastettavasta pinnasta. Kuva tarkennetaan sitten projektorin kyljessä olevan pienen rullan avulla.

Asetuksia, äänenvoimakkuutta ja erilaisia kuvatiloja pääsee säätämään projektorin päällä olevien neljän painikkeen kautta.

Ja siinä se, sitten päästäänkin jo katselemaan suurta kuvaa seinältä tai muulta valkokankaaksi luokiteltavalta pinnalta.

Presentaatioprojektori - ei kotiteatteriprojektori

S1 on tarkoitettu lähinnä liikkuvaan työkäyttöön, kun halutaan tehdä presentaatioita vaikkapa kokoustilassa.  

Se ei siis pyri kilpailemaan kotiteatterin ykkösprojektorin asemasta.

S1 toimii kuitenkin tarvittaessa myös näppäränä jokamökin viihdekeskuksena.

Pieni projektori heijastaa kuvaa vain 200 lumenin voimalla ja 854x480 pikselin tarkkuudella, ja tämä luonnollisesti näkyy mitä suurempaa kuvaa katsotaan: Kirkasta ja veitsenterävää katseluelämystä ei ole odotettavissa. Esimerkiksi puolivaloisassa tilassa noin 50-tuumaista kuvaa heijastettaessa projektorin valoteho ei riitä tuottamaan kovinkaan kirkasta kuvaa, ja värit jäävät haaleiksi. Laite kaipaakin seurakseen hyvin pimennetyn tilan.

Pimeässä tilassa vaaleata seinää vasten S1 pystyy kuitenkin tuottamaan hyvinkin mukiinmenevän kuvan. 

Plussaa

-Pieni koko

-Edullinen hinta

-Muodostaa suuren kuvan lyhyeltä etäisyydeltä

-Pitkäkestoinen LED-lamppu

-Akku toimii varavirtalähteenä mobiililaitteille

-Helppokäyttöisyys

Miinusta 

-Pieni resoluutio tulee esille etenkin suuressa kuvakoossa.

-Äänekäs tuuletin

-Suurta kuvaa katsottaessa tummissa kuvapinnoissa havaittavissa selvästi värähtelevää rakeisuutta.

Esimerkiksi 100 tuuman tuntumaan venytetty kuvakin on vielä pimeässä tilassa käyttökelpoinen. Tummissa taustoissa on tällöin kuitenkin havaittavissa tietynlaista värähtelevää rakeisuutta.

Integroitu kaiutin muodostaa melko diskanttipainotteisen, mutta suuremmassakin tilassa etäälle tehokkaasti kuuluvan äänenlaadun. Laitteen tuulettimen ääni on tosin myös melko voimakas.

Jos ajatellaan S1:n pääasillista käyttötarkoitusta kompaktina ja edullisena presentaatiovälineenä, niin se tarjoaa todella hyvän vastineen rahalle. S1 projektori maksaa nimittäin vain 350 euroa.  

Tällä rahalla saa laadukkaisiin kuoriin paketoidun miniprojektorin, joka taipuu liikkuvaan kokouskäyttöön ja tarvittaessa satunnaiseen viihdekäyttöön.

Asus S1 ei ole tarkoitettu kodin pääasialliseksi kotiteatteriprojektoriksi, mutta hinta- ja kokoluokassaan se on varsin mallikas laite työelämän presentaatiokäyttöön ja satunnaiseen viihdekäyttöön vaikkapa kesämökillä. Alumiininen kuori antaa laadukkaan silauksen.

Kokonaisuudessaan laitteen tuottama kuvanlaatu ja värit ovat hintaansa nähden hyvällä tasolla ja projektorilla katselee sateisena mökki-iltana mukavasti elokuvan jos toisenkin - tarvittaessa ilman sähköäkin.

Mahdollisuus ladata projektorin akulla muita mobiililaitteita on hieno lisä. Se tekee projektorista samalla varavirtalähteen matkan päällä.

Lisäksi projektorin LED-lampulle luvataan jopa 30 000 tunnin käyttöikä, joka käytännössä riittää koko laitteen elinkaaren ajaksi. Lisäpisteitä ropisee myös helppokäyttöisyydestä.

Lue myös:

    Uusimmat