MM-rallikuskit jouduttiin repimään erilleen – Marcus Grönholm todisti huijausepäilyjen seurauksia vierestä: "Hirveä kalabaliikki"

Hyundain tähtikuskin Thierry Neuvillen hylkääminen Safari-rallissa sääntöjenvastaisten nuotitustarkistusten takia nosti pintaan muistot yhdestä rallin MM-sarjan kiistanalaisimmasta voitosta vuonna 2000. Kyseisessä kisassa mukana ollut Marcus Grönholm kertaa värikkäitä tapahtumia MTV Urheilulle. 

Lokakuussa 2000 ajettuun Sanremo-ralliin lähdettiin kutkuttavista asetelmista. Peugeotia edustanut Marcus Grönholm johti MM-sarjaa, mutta Subarun Richard Burns sekä Fordin Colin McRae ja Carlos Sainz haastoivat vielä häntä maailmanmestaruustaistossa. 

Yksi Sanremon suurimmista voittajasuosikeista oli Grönholmin ranskalainen tallitoveri Gilles Panizzi, joka oli ollut ykkönen kolme viikkoa aiemmin Korsikalla. Myös toiselta Peugeotin ranskalaiskuskilta, Korsikalla kakkoseksi ajaneelta Francois Delecourilta, odotettiin paljon. 

Uransa ensimmäisen WRC-voiton vauhdittamana Panizzi ottikin ohjat Sanremossa Burnsin oltua nopein avauserikoiskokeella. 

Monien mielestä Panizzi oli pelannut sääntöjenvastaista peliä harjoittelemalla kisapätkiä etukäteen, normaalin nuotitus- ja tutustumisjakson lisäksi. 

– Olen varma (että hän teki niin), Sainz väitti Dirtfishin artikkelin mukaan. 

– Emme voi todistaa sitä, espanjalainen jatkoi. 

Juttu jatkuu videon alla. 

Tämä Kalle Rovanperän sutkautus Portugalin MM-rallissa räjäytti pankin – haastattelija Marcus Grönholm repesi nauruun 1:38
Tämä Kalle Rovanperän sutkautus Portugalin MM-rallissa vuonna 2022 räjäytti pankin – haastattelija Marcus Grönholm repesi nauruun.

Delecour totesi, ettei välitä Panizzin väitetystä huijauksesta, mutta heti avauspäivänä huoltoparkissa nähtiin tulinen yhteenotto ranskalaisten välillä. 

Televisiokamerat surrasivat, kun Delecour paineli raivostuneena maanmiehensä luo. Panizzi söi lounastaan, mutta Peugeotin väellä oli täysi työ pitää Delecour aisoissa. 

Grönholmin pokka pettää, kun hän kertaa kyseistä, yli 20 vuoden takaista tapausta. Hänen mukaansa Delecour syytti Panizzia siitä, että "tämä olisi käynyt siellä reitillä fillarilla tutustumassa".

– Hirveä kalabaliikki oli siinä huollossa, Grönholm naureskelee MTV Urheilun haastattelussa.  

– Hyvä, etteivät he käyneet toisiinsa käsiksi. Siinä oli meidän hieroja välissä sanomassa, että "nyt lopettakaa, pojat". 

Fysioterapeutti suostutteli jatkamaan

Grönholm muistelee, että hän pysyi tuolloin hyvin vaitonaisena huijausepäilyistä. 

– Ranskalaiset olivat tuohon aikaan sellaisia velikultia, että pätkät piti osata ulkoa tavalla millä hyvänsä, mutta en osaa oikeasti kommentoida sitä, mikä oli totuus, Grönholm painottaa nyt. 

Delecour kävi niin kierroksilla, että uhkasi jättää kisan kesken. Lopulta hän nousi autoonsa, mutta siihen vaadittiin maanittelua hänen fysioterapeutiltaan.

Peugeotin tallipomo Corrado Provera joutui puolustuskannalle. 

– Kun Peugeotin auto oli tehokas, muttei luotettava, kukaan ei pelännyt meitä. Nyt kun alamme olla haitallisia kilpailussa, tällaisia huhuja nousee yhtäkkiä ilmoille, Provera totesi. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Panizzi ja hänen riitapukarinsa Delecour pitivät pintansa kohusta huolimatta. Panizzi voitti 33,5 sekunnin erolla Delecouriin, Mitshubishin Tommi Mäkinen oli kolmas ja autoaan sunnuntaina kolhinut Grönholm kaasutteli neljänneksi. 

– Olen todelle iloinen. Kaksi voittoa kolmeen viikkoon on todella hyvä asia minulle, veljelleni (kartturi Herve Panizzi) ja tietysti tallille, Panizzi kommentoi. 

– Olin kuitenkin toinen, mutta okei, sellaista se on, tyytyväisyyttään vakuutellut Delecour summasi. 

Reilu kuukausi myöhemmin Grönholm juhli ensimmäistä uransa kahdesta maailmanmestaruudesta viiden pisteen erolla Burnsiin. 

Tulosruutu 20 vuotta sitten: Ralliässä Marcus Grönholm maltillisesti ensimmäiseen täyteen MM-kauteen – tuloksena oli mestaruus 10:06
Tulosruutu vuonna 2000: Ralliässä Marcus Grönholm maltillisesti ensimmäiseen täyteen MM-kauteen – tuloksena oli mestaruus.

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat