MM-hiihtojen suomalaistuomio: Yllättäjät tähtinä, tutut arvokisamitalistit valahtivat kellariin Planicassa

MTV:n MM-kisatiimi paketoi: Viestijoukkue ja Anttola helminä, Iivo Niskaselle pettymys –  "Viimeiset pari kilometriä oli selvää" 3:32
MTV:n MM-kisatiimi paketoi: Viestijoukkue ja Anttola helminä, Iivo Niskaselle pettymys – "Viimeiset pari kilometriä oli selvää."

Planican MM-hiihdot päättyivät sunnuntaina maastohiihton 50 kilometrin kuninkuusmatkaan. Suomen saldoksi Sloveniasta jäi yksi MM-hopea. Se tuli miesten maastohiihtoviestistä. Kisoja paikan päältä seurannut MTV Urheilun toimittaja Ossi Karvonen arvioi tässä artikkelissa lyhyesti jokaisen suomalaisurheilijan. 

Urheilijat on jaoteltu kolmeen kategoriaan aakkosjärjestyksessä.

Tähdistöön pääsi ylittämällä selvästi ennakko-odotukset tai onnistumalla muuten jotenkin merkittävällä tavalla. Keskikastissa ovat puolestaan oman tasonsa lähettyville suoriutuneet. Vilttiketjusta löytyvät kisojen suomalaispettymykset. 

Tähdistö

Niko Anttola, 20, maastohiihto
Väliaikalähtö 15km (v): 24:s, viesti 4x10km (p+v): hopea
Kisojen suomalaissensaatio! Tasapainoinen debyyttikisa aikuisten arvokisatasolla, mikä takasi ennakko-odotuksiin nähden todellisen yllätyspaikan viestissä. Siinä kivikasvoinen nuorukainen nousi Suomi-hiihdon uudeksi suosikiksi virheettömällä ankkuroinnillaan. Nyt maltilla kohti maailman kärkeä.

MM-viestin hopea-ankkuri Niko Anttola: "Pojat hiihti aika kovaa alle, hieno oli siihen lähteä" 0:49
MM-viestin hopea-ankkuri Niko Anttola: "Pojat hiihti aika kovaa alle, hieno oli siihen lähteä."

Ristomatti Hakola, 31, maastohiihto
Viesti 4x10km (p+v): hopea, yhteislähtö 50km (p): 33:s
Varmasti monelle yllätys tässä kategoriassa, mutta valinnassa painaa vaakakupissa Hakolan kauden tarina. Hakola nousi erittäin syvistä vesistä MM-joukkueeseen ja lopulta viestin aloittajaksi – alla oli vain neljä kilpailua ennen Planican reissua! Lisäksi muistissa oli karmea romahdus vuoden takaisessa olympiaviestissä. Oli nytkin ennakkoon suuri kysymysmerkki, ja kun Hakola tiedetään vielä kovaksi jännittäjäksi, hän suoriutui painepaikassa hienosti. Iso osa Suomen ainoaa mitalia.

Suomen viestisankarit saivat MM-hopeansa – tällaiset olivat tunnelmat mitalijaon jälkeen 3:20
Näin MM-viestihopeamistit kommentoivat saavutusta MTV Urheilulle mitalijaon jälkeen.

Jenny Rautionaho, 26, mäkihyppy
Normaalimäki (HS100): 16:s, sekajoukkuemäki (HS100): 6:s, suurmäki (HS138): 13:s
Hyppäsi käytännössä tähän mennessä kauden parhaat suorituksensa, ja kohensi aiempia arvokisasaldojaan huimasti. Alla vielä raju kaatuminen vain reilut kaksi viikkoa ennen MM-kisoja. Selkeä onnistuja! Ja sisupuukko mukaan matkalaukkuun. 

Keskikasti

Antti Aalto, 27, mäkihyppy
Normaalimäki (HS100): 24:s, sekajoukkuemäki (HS100): 6:s, suurmäki (HS138): 31:s, joukkuemäki (HS138): 9:s
Ei kohokohtia, ei notkahduksia. Vuosi sitten olympialaisissa Aalto oli molemmissa yksilökisoissa kahdenkympin joukossa, joten ei hurraa-huutoja Planicasta.

Ville Ahonen, 28, maastohiihto
Sprintti (p): 10:s, yhteislähtö 50km (p): kesk.  
Oli kisat avanneen sprintin ehdoton suomalaisyllättäjä, mutta välieräpaikka irtosi osittain myös onnella. Sai vastuuta myös päätösmatkalla, mutta elimistö ei ollut yhteistyöhaluinen.  

Eero Hirvonen, 27, yhdistetty
Normaalimäki (HS100 + 10km): 19:s, sekajoukkuekisa (HS100 + 4x5km): 6:s, joukkuekisa (HS138 + 4x5km): 5:s, suurmäki (HS138 + 10km): 11:s
Hirvonen seurasi tuloslistoilla uskollisesti menestyneempää joukkuetoveriaan (Herola). Hyppääminen sujuu omien sanojen mukaan koti-Suomessa, mutta vire ei matkusta mukana ulkomaille. Vaikeille vuosille jatkoa Planicassa.

Perttu Hyvärinen, 31, maastohiihto
Yhdistelmäkisa 15+15km (p+v): 10:s, väliaikalähtö 15km (v): 13:s, viesti 4x10km (p+v): hopea, yhteislähtö 50km (p): kesk.
Pettyi suorituksiinsa henkilökohtaisilla matkoilla, minkä lisäksi keräsi kansainvälistäkin huomiota sponsoritempauksellaan yhdistelmäkisan jälkeen. Nyt Hyvärisestä ainakin puhutaan, ja tässä auttaa luonnollisesti myös urheilullinen menestys viestissä. 

Jasmi Joensuu, 26, maastohiihto
Sprintti (p): 16:s, parisprintti (v): 6:s, väliaikalähtö 10km (v): 32:s
Kaatuminen vesitti välierähaaveet sprintissä. Kahdella muulla matkalla tuli seinä vastaan, ja esitys väliaikalähdössä saattoi maksaa viestipaikan. Joensuu puhui siitä, että hän sai nyt näytteen, missä maailman kärki menee. Nämä olivat 26-vuotiaalle Joensuulle kolmannet arvokisat. Pian alkaa olla kiire, sillä nyt Joensuu kolkutteli tämän arvion alinta kategoriaa.

Waltteri Karhumaa, 20, yhdistetty
Normaalimäki (HS100 + 10km): 32:s, suurmäki (HS138 + 10km): 33:s
Urallaan maailmancupissa kerran 30:n joukossa. Siihen nähden ihan tasonmukaista, ja tasaista suorittamista aikuisten arvokisojen ensikertalaiselta.

Anna Kerko, 15, yhdistetty
Normaalimäki (HS100 + 5km): 31:s
FIS:n tietokannassa neljä yhdistetyn kisaa ennen Planicaa, yksikään niistä ei maailmancupissa. Jäi joukon viimeiseksi arvokisadebyytissään.

Minja Korhonen, 15, yhdistetty
Normaalimäki (HS100 + 5km): 23:s, sekajoukkuekisa (HS100 + 4x5km): 6:s
Nuoren urheilijan arvokisa-avaus aikuisten tasolla. Vähäisiä maailmancup-tuloksia peilaten kauden huonoin sijoitus yksilökisasta.

Julia Kykkänen, 28, mäkihyppy
Normaalimäki (HS100): karsiutuminen, sekajoukkuemäki (HS100): 6:s, suurmäki (HS138): 28:s
Taso ei ole päätä huimannut maailmancupissa, mutta karsiutuminen normaalimäessä on tästä huolimatta hieman nolo notkahdus. 

Niko Kytösaho, 23, mäkihyppy
Normaalimäki (HS100): 27:s, sekajoukkuemäki (HS100): 6:s, suurmäki (HS138): 28:s, joukkuemäki (HS138): 9:s
Sitä samaa harmaata rataa kuin joukkuekaveri Aallolla.

Jasmin Kähärä, 22, maastohiihto
Sprintti (p): 19:s
MM-debytantti oli mennä aikavertailun kautta välieriin ainoalla kisamatkallaan.

Johanna Matintalo, 26, maastohiihto
Sprintti (p): 26:s, viesti 4x5km (p+v): 4:s, yhteislähtö 30km (p): 26:s
Saa olla tyytyväinen, että sai vastuuta viestissä hyvin epävarmojen maailmancup-esitysten sekä MM-sprinttisippaamisen jälkeen. Viestissä Matintalo venyi komeasti. Siinäpä ne tuliaiset näistä kisoista.

Johanna Matintalo ei löytänyt syitä vaisulle MM-avaukselleen – ”Odotin aika paljon parempaa” 1:23
Johanna Matintalo ei löytänyt syitä vaisulle MM-avaukselleen – "Odotin aika paljon parempaa."

Niilo Moilanen, 21, maastohiihto
Sprintti (p): 21:s, parisprintti (v): 11:s
Aikuisten arvokisojen ensikertalainen sotkeutui kilpakumppanin suksiin sprinttierässä, vauhti enteili jopa välieräpaikkaa. Parikisassa akut tyhjenivät rajusti.

Joni Mäki, 28, maastohiihto
Sprintti (p): 19:s, parisprintti (v): 11:s
Taustalla vaikea kausi. Kaksinkertainen arvokisamitalisti oli Sloveniassa väritön, hajuton ja mauton. Kotimatkalle jo kisojen puolivälissä.

Arttu Mäkiaho, 25, yhdistetty
Normaalimäki (HS100 + 10km): 22:s, joukkuekisa (HS138 + 4x5km): 5:s
Maailmancupissa sijoitukset ovat olleet tällä kaudella usein reippaasti päälle 30:n, joten normaalimäen kisa oli onnistuminen – maakiintiöistä huolimatta.

Otto Niittykoski, 21, yhdistetty
Joukkuekisa (HS138 + 4x5km): 5:s, suurmäki (HS138 + 10km): 29:s
Kohensi uransa parasta arvokisasuoritusta pykälällä. Muuten samaa, hyvin mitäänsanomatonta linjaa muun miesten yhdistetyn joukkueen kanssa.

Iivo Niskanen, 31, maastohiihto
Yhdistelmäkisa 15+15km (p+v): 13:s, viesti 4x10km (p+v): hopea, yhteislähtö 50km (p): 6:s
Niskasen kisat katsotaan lähtökohtaisesti epäonnistuneiksi, jos matkalaukkuun ei tule mukaan henkilökohtaista mitalia. Niskanen vähätteli kauden aikana kokemiaan ongelmia, mutta kuten MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsäkin arvioi, olihan niillä vaikutuksensa. Viestin toisen osuuden repäisy käytännössä varmisti Suomelle miesten arvokisaviestimitalin 14 vuoden tauon jälkeen, ja kuninkuusmatkalla Niskanen taisteli lätkästä loppuun saakka. Kai tuokin saldo savolaista vielä jossain vaiheessa lämmittää, edes hieman.  

Kerttu Niskanen, 34, maastohiihto
Yhdistelmäkisa 7,5+7,5km (p+v): 5:s, väliaikalähtö 10km (v): 9:s, viesti 4x5km (p+v): 4:s, yhteislähtö 30km (p): 6:s
Aika moni hiihtäjä ottaisi avosylin vastaan Niskasen tilastorivin Planicasta, mutta kun odotusarvona oli vähintään yksi mitali, tulos oli pieni pettymys. Marginaalit ovat kuitenkin arvokisoissa hyvin pienet, ja jalkavammakin kiusasi. Ei päätä pensaaseen.

MM-maastohiihdot naisten osalta ohi – MTV:n kisatiimi summasi Suomen saldon 2:27
MM-maastohiihdot naisten osalta ohi – MTV:n kisatiimi summasi Suomen saldon.

Eetu Nousiainen, 25, mäkihyppy
Normaalimäki (HS100): 34:s, suurmäki (HS138): 30:s, joukkuemäki (HS138): 9:s
Nousiaisestakaan ei ollut miesten mäkijoukkueen kokeneemman kolmikon säväyttäjäksi, jos sellaiseksi ei sitten lasketa arvokisauran tähän mennessä parasta henkilökohtaista sijoitusta (30:s). Planica oli Nousiaiselle neljäs arvokisamatka.

Vilho Palosaari, 18, mäkihyppy
Normaalimäki (HS100): 37:s, suurmäki (HS138): 46:s, joukkuemäki (HS138): 9:s
Uran ensimmäiset arvokisat aikuisten tasolla, ja tulostaso myötäili maailmancupia. Helmikuussa nuorten MM-kultaa juhlinut hyppääjä ehti jo ladata mitalitavoitteen vuoden 2026 olympialaisiin.

Eveliina Piippo, 24, maastohiihto
Yhdistelmäkisa 7,5+7,5km (p+v): 15:s, väliaikalähtö 10km (v): 16:s, viesti 4x5km (p+v): 4:s
Esitti kisojen parastaan heti avauskisassaan, jossa ponnahti kaatumisesta kelpo tulokseen. Tämän jälkeen tuli kaksi pientä notkahdusta kilpailujen loppuhetkillä, mutta Piippo voi poistua Sloveniasta pää pystyssä. Hän on palannut tällä kaudella hyvälle tasolle vaikeiden vuosien jälkeen.

Eveliina Piipon jalat eivät kantaneet maalissa – "Viimeinen kilometri aika hirveätä" 1:13
Eveliina Piipon jalat eivät kantaneet maalissa – "Viimeinen kilometri aika hirveätä."

Alva Thors, 17, yhdistetty
Normaalimäki (HS100 + 5km): 27:s, sekajoukkuekisa (HS100 + 4x5km): 6:s
Alla vasta kaksi maailmancup-starttia. Niihin nähden tasonmukainen suoritus.

Markus Vuorela, 26, maastohiihto
Väliaikalähtö 15km (v): 43:s
Suomesta kesken kisojen hälytetty varamies oli tekemättömän paikan edessä. Piti itseään vanhana ällisteltyään debytantti Anttolan menoa 15 kilometrillä.

Lauri Vuorinen, 28, maastohiihto
Sprintti (p): 32:s
Helmikuun alussa Toblachissa iskenyt influenssa tuhosi iskukyvyn. Viidet aikuisten arvokisat kiertänyt sprintteri on edelleen ilman välieräpaikkaa kauden huipennuksissa.

Vilttiketju

Ilkka Herola, 27, yhdistetty
Normaalimäki (HS100 + 10km): 18:s, sekajoukkuekisa (HS100 + 4x5km): 6:s, joukkuekisa (HS138 + 4x5km): 5:s, suurmäki (HS138 + 10km): 9:s
Kahden vuoden takainen MM-hopeamitalisti lähti kirkastamaan lätkäänsä Sloveniaan. Oliko moinen edes realismia, mutta ne pienetkin toiveet siitä karisivat mäessä. Menestyskisan 18. sija sivusi kalenterivuoden heikointa. Menettänyt kilpailuetuaan ladulla. Yksi Suomen joukkueen isoimmista pettymyksistä.    

Ilkka Herolan epäonnistumisen taustalla heikko vauhti: "Se pisti silmään – pihalla ollaan" 1:33
Ilkka Herolan epäonnistumisen taustalla heikko vauhti: "Se pisti silmään – pihalla ollaan."

Anne Kyllönen, 35, maastohiihto
Sprintti (p): 24:s, yhdistelmäkisa 7,5+7,5km (p+v): kesk., yhteislähtö 30km (p): 26:s
Kyllönen on ollut edellisen kerran 15:n joukossa henkilökohtaisella matkalla arvokisoissa Lahdessa kuusi vuotta sitten. Planicassa odotuksia ei käytännössä ollut, mutta alakanttiin meni silti. Alkaako olla hyvästien aika?

Remi Lindholm, 25, maastohiihto
Yhdistelmäkisa 15+15km (p+v): 22:s, väliaikalähtö 15km (v): 32:s
Uran toiset arvokisat sujuivat vuoden takaisten olympialaisten tapaan eli alavireisesti. Ja vastuuta tuli vielä yksi kisa vähemmän. Rajuja harjoitustunteja takovan sanailijan todellinen läpimurto antaa odottaa itseään. 

Krista Pärmäkoski, 32, maastohiihto
Yhdistelmäkisa 7,5+7,5km (p+v): 6:s, parisprintti (v): 6:s, väliaikalähtö 10km (v): 17:s, viesti 4x5km (p+v): 4:s, yhteislähtö 30km (p): 15:s
Avauskisan väkevähkö kuudes sija oli vain silmänlumetta. Urakoinut suomalaistähti väsähti tämän jälkeen enemmän tai vähemmän joka matkalla. Puntaroi pian uransa jatkoa, mutta sitä ennen kannattaa selvittää, mikä meni vikaan MM-valmistautumisessa. 12-kertainen arvomitalisti oli nimittäin vuodenvaihteessa yksi maailmancupin vahvimmista hiihtäjistä.  

Krista Pärmäkosken oli pakko tulla suksenvaihtoon jo avauslenkin jälkeen – "Surkea kulku oli tänään, jalat ulkona pelistä" 2:11
Päätösmatka sujui Krista Pärmäkoskelta surkeasti: "Jalat ulkona pelistä" – seuraavaksi hän puntaroi uransa jatkoa. 

Ei arviota

Arsi Ruuskanen, 23, maastohiihto
Yhdistelmäkisa 15+15km (p+v): kesk.
Yhdistelmäkisan alussa tuli törmäys mainosaitaan, mistä syntynyt vamma päätti kisat nopeasti.

Lue myös:

    Uusimmat