Mizuna, tatsoi ja perilla ovat uusimpia yrttejämme

Yrtit käyvät kaikkeen ruoanlaittoon: salaatteihin, keittoihin, liha- ja kalaruokiin, kasvisruokiin, leivonnaisiin, jälkiruokiin ja juhlaviin koristeluihin. Monissa ruoka-ohjeissa annetaan annosteluohjeita kuivatuille mausteyrteille. Kun haluaa makuja tuoreista yrteistä, kannattaa muistaa hyvä vinkki, jonka avulla yrttien annostelu on helppoa. Yrtin vahvuudesta riippuen noin 1 rkl-1/2 dl tuoreyrttisilppua vastaa yhtä teelusikallista kuivattua yrttiä.

Uusimpia tulokkaita kauppojen hyllyillä ovat viime vuonna myyntiin tulleet itämaiset yrtit: mizuna eli japaninkaali, tatsoi (tah tsai), perilla, japanilainen persilja mizuba ja thai-basilika. Ne sopivat antamaan väriä niin salaatteihin, wokkeihin, kasvisruokiin kuin esimerkiksi nuudelikeittoon. Kannattaa kokeilla myös tuttujen yrttien uusia käyttötapoja. Timjamilla voi maustaa esimerkiksi muffineita ja salvianlehdet antavat lisämakua broilerin marinoinnissa. Silputtua kanelibasilikaa ja sitruunamelissaa voi käyttää mainiosti marjojen marinoinnissa. Jälkiruoista saadaan näyttäviä, kun ne kruunataan yrteillä koristellulla sitruunavaahdoilla.

Yrttifaktaa

  • -Kaupoissa myytävistä yrteistä suosituin on tilli ja toisella sijalla on persilja. Muista yrteistä suosituimpia ovat erilaiset basilikat.
  • -Yrtit jaetaan hentoihin ja roteviin. Basilika, persilja, tilli, korianteri ja minttu esimerkiksi ovat hentoja yrttejä, jotka menettävät helposti makunsa kauan kypsennettäessä. Siksi ne lisätään ruokaan kypsennyksen loppuvaiheessa.
  • -Roteviin yrtteihin kuuluvat mm. rosmariini, timjami ja meirami. Ne kestävät kuumennusta paremmin kuin hennot yrtit, joten ne voidaan lisätä ruokaan jo kypsennysvaiheessa.

(MTV3-Kotimaiset kasvikset)

Kuvat: Kotimaiset Kasvikset, Harri Kosonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja