Miten voi tunnistaa vaarallisen lelun kaupassa? Asiantuntija vastaa!

Suomessa kaupoista löytyy nykyään aiempaa vähemmän vaarallisia tuotteita, mutta muutamiin tekijöihin kannattaa edelleen kiinnittää huomiota leluja ostaessa.

MTV.fi tiedusteli turvallisuus- ja kemikaaliviraston tuoteturvallisuusinsinööri Asta Koivistolta, mitä kuluttajan kannattaa huomioida leluja ostaessaan.

– Kaupassa kuluttajien kannattaa kiinnittää huomiota muun muassa pieniin irtoaviin osiin, jotka voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran pienille lapsille tarkoitetuissa leluissa, Koivisto kertoo.

Tärkeää on myös huomioida, että tuotteissa on CE-merkintä, jolla valmistaja vakuuttaa kuluttajalle tuotteen täyttävän lelulainsäädännön vaatimuksen.

Näitä lelusäädännön vaatimuksien on vuosien mittaan tiukennettu. Tuotteiden käyttöohjeissa on muun muassa oltava selkeästi merkittynä, millaisia mahdollisia vaaratilanteita tuotteen käytöstä saattaa syntyä ja kuinka niistä voi selviytyä.

Leluista täytyy myös löytyä valmistajan tai maahantuojan yhteystiedot sekä tarvittavat varoitukset. Tänäkin vuonna useista leluista löytyi merkintäpuutteita.

– Tyypillisimmissä puutteissa varoitusten edestä puuttui kokonaan sana varoitus, Koivisto kertoo.

Mikäli kuluttaja ei ole varma tuotteen turvallisuudesta, kannattaa se varmistaa tuotteen myyjältä. Lastenvaatteiden turvallisuutta tutkinut Marilla Lahtinen kertoi Tukesin tiedotustilaisuudessa, että kuluttajalla on oikeus kysyä myyjältä sisältävätkö tuotteet mahdollisia vaara-aineita. Lahtisen mukaan myyjän on annettava tällaiseen kysymykseen vastaus 45 päivän sisällä.

Onko markkinoilla vaarallisia tuotteita?

Koivisto kertoo, että leluja myydään Suomessa vuosittain noin 10 miljoonaa kappaletta. Tänä vuonna Tukesin joululeluprojektissa oli mukana 30 lelua, joista kahdessa oli turvallisuuspuutteita. Minkä verran vaarallisia tuotteita on arviolta edelleen markkinoilla?

– Maahantuojalla ja jakelijalla on velvollisuus varmistua, että lelut täyttävät niille asetetut vaatimukset, eli markkinoilla ei tulisi olla määräysten vastaisia leluja, Koivisto kertoo.

Aiempina vuosina vaaratilanteita ovat aiheuttaneet lelut, joissa on tukehtumisvaaraa aiheuttavia pieniä osia, jousipyssyn nuolten liian suuri liike-energia sekä muovinpehmentiminä käytettävät lisääntymisvaaralliset ftalaatit.

Leluja ostaessa on siis tärkeää huomioida löytyykö paketin kyljestä muun muassa CE-merkintä sekä valmistajan yhteystiedot. Muutoin kannattaa varmistaa myyjältä, että tuotteesta ei löydy haitallisia aineita kuten esimerkiksi atsovärejä, ftalaatteja sekä dimetyylifumaraatteja.

Lue myös:

Ira Juvonen, ira.juvonen@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja