Mainos

Miten toimia, jos rengas puhkeaa kovassa vauhdissa?

Renkaan puhkeaminen kovassa nopeudessa on yllättävä ja potentiaalisesti hengenvaarallinen tilanne. Tiedätkö, miten pitää auto hallinnassa puhjenneella renkaalla? Entä mitä sitten kannattaa tehdä?

Mikäli rengas puhkeaa kesken ajon, neuvotaan autoilijaa monesti painamaan kaasupoljinta. MTV Autojen haastattelema Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen ei kuitenkaan allekirjoita tätä ohjeistusta.

– Kaasun painamisessa näen sen ongelman, että silloin auton nopeus kasvaa. Jos auto karkaakin lapasesta ja joudutaan onnettomuuteen, ovat seuraukset yleensä sitä pahemmat, mitä kovemmalla nopeudella ulosajo tapahtuu. Siksi en itse tällaista ohjetta lähtisi viljelemään.

Vesalainen muistuttaa, että kuljettajalla tulisi olla molemmat kädet tukevasti ratilla aina, kun se on auton muulta hallinnalta mahdollista.

– Mikäli rengas sitten räjähtää kesken ajon, on auto koitettava pitää suunnassaan eli tiellä. Tässä auttaa erityisesti juuri se, että molemmat kädet ovat tukevasti ratilla.

Vesalaisen mukaan voimakkaita jarrutuksia on syytä välttää.

– Nosta kaasu ylös ja jarruta todella kevyesti ja rauhallisesti auto pysähdyksiin, Vesalainen sanoo ja huomauttaa, että auto tulisi saada ohjattua kokonaan pois ajoradalta. 

– Sen jälkeen kytketään hätävilkut ja seisontavalot, puetaan heijastinliivi ja käydään viemässä varoituskolmio riittävän etäälle autosta.

Vilkkaan maantien laidassa renkaanvaihtoa ei kannata ruveta turvallisuussyistä tekemään itse. Vesalainen suositteleekin tiepalvelun tilaamista paikalle.

Näin ehkäiset rengasrikkoja

 • Uusi renkaat hyvissä ajoin – vanha tai kulunut rengas hajoaa todennäköisemmin.
 • Tarkasta rengaspaineet säännöllisesti – vähintään kerran kuukaudessa
 • Säädä rengaspaineet kuormitusta vastaaviksi – auton käyttöohjekirjassa neuvotaan suosituspaineet pienelle ja isommalle kuormalle.
 • Käytä talvirenkaissa 0,2 baria suosituksia korkeampia paineita.
 • Tee aina ajoonlähtötarkastus, jossa tarkastat rengaspaineet ja renkaiden kunnon silmämääräisesti.
 • Vältä osumia kadun reunakiviin, pahoihin teräviin routakuoppiin, lautoihin, pulloihin, lasinsiruihin tms.

0:21

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.