Miten suojella avioerolasta vanhempien keskinäiseltä vihalta?

Eromyrkky – parjaaminen, haukkuminen ja aivopesu – on yleinen piirre huonoissa avioeroissa. Mitä on tehtävissä, jos toinen vanhemmista yrittää aktiivisesti vieraannuttaa lapset entisestä puolisostaan?

Richard A. Warshakin teos Eromyrkky – Kuinka suojella lasta avioerotilanteessa (Gummerus) opastaa niin eroavia vanhempia kuin tuomareita, lakimiehiä ja terapeutteja tunnistamaan, kohtaamaan ja torjumaan eromyrkyn sekä toimimaan lapsen parhaaksi hankalassa tilanteessa.

– Avioero on yksi elämän tuskallisimpia siirtymävaiheita. Se on tuskallinen sille puolisolle, joka haluaa sitä, se on tuskallinen hylätylle puolisolle ja se on tuskallinen lapsille, Richard Warshak toteaa.

Varsinkin eron alkuvaihe on usein rankka, koska silloin viha ja ahdistus ovat huipussaan.

Eromyrkky kertoo lukuisin esimerkein, millaista elämä avioeroperheissä voi pahimmillaan olla.

Ääneen pääsevät niin vieraannutetut vanhemmat kuin toista vanhempaa vastaan käytyyn kampanjaan valjastetut lapset.Warshak antaa paitsi neuvoja eromyrkyn tunnistamiseen myös ohjeita siihen, kuinka vieraannutetun vanhemman tulisi toimia ja missä vaiheessa on syytä hankkia ammattiapua tilanteen selvittämiseen. Tärkeintä on Warshakin mukaan säilyttää itsehillintänsä, pitää säännöllinen yhteys lapsiin ja kasvattaa paksu nahka.

Teokseen on myös kirjoittanut artikkelin suomalainen vieraannuttamisasiantuntija, oikeustieteen lisensiaatti Anja Hannuniemi.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja