Ruokakauppojen hinnanalennukset ovat ennen kaikkea reagointia kuluttajien heikentyneeseen ostovoimaan, mutta mistä ruuan hinta sitten rakentuu? Osuutensa esimerkiksi ruuan hinnasta ottaa kaupan lisäksi, elintarviketeollisuus, verottaja, ja tietenkin itse tuottaja.
MTV Uutiset selvitti ruisleivän, kananmunan, jauhelihan, maidon ja bensiinin kuluttajahintojen koostumuksen. Esimerkkitapauksissa tulee ilmi, mitä menee kaupalle, verottajalle, teollisuudelle ja lisäksi tuottajalle.
Pellervon taloustutkimuksen, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuslaitos MTT:n ja Kuluttajatutkimuskeskuksen viime vuonna julkaistu tutkimushanke lihasektorin hintarakenteista kertoo, että lihan hinnasta esimerkiksi teollisuuden, verottajan ja kaupan hintaosuus verrattuna taas tuottajaan on noussut vuodesta 2008 vuoteen 2012 mennessä. Erot ovat pieniä, mutta tutkimuksen aikavälillä esimerkiksi arvonlisävero nousi 14 prosenttiin.
– Ruuan alv nousi vuonna 2013 prosenttiyksiköllä 14 prosenttiin. Verojen osuus kuluttajahinnasta on siis nykyään suurempi. Lähtökohtaisesti luulen, että se ei ole muuttanut paljoakaan kuluttajahinnan jakauman suhteita, eli kukin osapuoli ottaa yhä suurin piirtein samanlaisen prosenttiosuuden, arvioi PTT:n maatalousekonomisti Kyösti Arovuori tutkimushankkeen tuloksia nykypäivään.
Kuluttajahinnasta iso osa palkkoja
Sama kolmikko on tehnyt myös viljasektorin hintarakenteista tutkimushankkeen. Se julkaistiin viime vuoden lopulla. Molemmista tutkimushankkeista selviää, että kauppa ja teollisuus ottavat lihasta ja etenkin viljasta suurimman osuuden. Tutkimushankkeen tilastojen mukaan esimerkiksi ruisleivässä alkutuottajan osuus kuluttajahinnasta on keskimäärin alle viisi prosenttia.

