Huoltovarmuus kestää kahden viikon lakon – lieviä puutteita voi ilmaantua ensi viikolla

Pöllöraati: Lakkoleka iski, kenen hallussa tilanne on? 12:24
Pöllöraati pui Suomen kuumaa lakkotilannetta. Katso keskustelu videolta.

Käynnissä oleva poliittinen lakko ei vaaranna Suomen huoltovarmuutta vielä ensi viikon aikana, vaikka tavarakuljetukset satamissa ja rautateillä ovat seisahtuneet.

Huoltovarmuuskeskus on seurannut reilun viikon ajan tarkasti, että yhteiskunnalle elintärkeät kuljetukset ja raaka-aineiden saatavuus turvataan.

Näitä ovat olleet muun muassa terveydenhuollon, maanpuolustuksen ja elintarviketeollisuuden kuljetukset ja polttoaineet.

– Yksi asia, johon on kiinnitetty huomiota on huoltovarmuuskriittiset lentokuljetukset terveydenhuollon tarpeisiin. Olimmekin yhteydessä Teollisuusliittoon ja saatiin ratkaisu aikaan, jonka pohjalta lennot pystytään hoitamaan ja polttoaineen jakelu hoidettua, kertoo Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Janne Känkänen MTV Uutisille.

– Myös ensi viikko vaikuttaa kokonaisuutena turvalliselta huoltovarmuuden näkökulmasta, Känkänen sanoo.

Huoltovarmuuskeskus on käynyt niin ammattiliittojen kuin yritysten kanssa keskusteluja lakon vaikutuksista. Tilannekuvaa muodostettiin jo ennen kuin lakko maanantaina alkoi.

Keskustelujen perusteella vaikutukset ovat toistaiseksi jäämässä sellaisiksi, ettei huoltovarmuus ole vaarassa, mikä on ollut myös ammattiliittojen tavoite.

– Yksittäisiä häiriöitä voi syntyä polttoaineen jakelussa ja ruokakaupoissa yksittäisissä tuotteissa, mutta ne eivät ole huoltovarmuuskysymyksiä. Keskustelu ammattiliittojen kanssa on ollut asiallista, Känkänen toteaa.

Ensi viikon aikana selviää, lakkaavatko lakot ainakin vähäksi aikaa vai jatkavatko SAK:n ammattiliitot niitä yhä ensi viikon jälkeen. Jos lakko pitkittyy, vaikutukset pahenevat.

Lue myös:

    Uusimmat