Nulikat hiekkalaatikolla ja kolme taipumatonta rautakankea – Pöllöraati pui umpisolmua työmarkkinoilla

Pöllöraati: Lakkoleka iski, kenen hallussa tilanne on? 12:24
Pöllöraati pui Suomen kuumaa lakkotilannetta

Jo ennestään tulehtunut työmarkkinatilanne meni entistäkin pahemmin solmuun tällä viikolla, kun SAK:n liitot aloittivat kahden viikon mittaisen poliittisen lakon. Esimerkiksi tavaraliikenne seisoo nyt satamissa.

Synkeää lakkotilannetta puivat MTV:n Huomenta Suomen Pöllöraadissa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala Ilta-Sanomista, Eeva Lehtimäki MTV Uutisista sekä KULTA Ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen 

Haapala ja Lehtimäki ovat sitä mieltä, että tilanne ei ole tällä hetkellä kenenkään hallinnassa. Meriläinen kuitenkin opponoi.

– Hallitus, joka työnantajaleiriä edustaa, on kestänyt kaikenlaiset rasismikohut päästäkseen lyömään ay-liikkeestä ilmat pihalle. He ovat päättäneet kestää tämän, tuli mitä tuli.

Haapala pohtii, tuliko Elinkeinoelämän keskusliitosta osapuoli kiistassa, kun se päätti ohjeistaa yrityksiä keskeyttämään välittömästi palkanmaksun lakon piirissä olevilla tehtailla. Palkanmaksu on loppunut muun muassa monella UPM:n ja Stora Enson tehtaalla.

– Ymmärrän sitä logiikkaa, että haetaan pientä yhteistä nimittäjää, jolla saataisiin edes jotain neuvottelua alkamaan. Vaatimus kuitenkin tarkoittaisi, että hallitusohjelmaa pitäisi purkaa ennen neuvotteluja. Vaikea tilanne on. Siellä on nyt kolme rautakankea, jotka eivät liiku koloistaan yhtään minnekään, Haapala toteaa.

Eeva Lehtimäki uskoo, että SAK:lle tuli yllätyksenä, että EK lähti näin voimakkaasti asioita koordinoimaan. 

– Nyt katsotaan, mitkä firmat keskeyttävät palkanmaksun ja isoissa yrityksissä on aloitettu muutosneuvotteluja. Todella kovilla panoksilla pelataan ja aletaan puhua kansantalouden kannalta niin suurista summista, että eihän tässä tilanteessa ole suhteellisesti ajatellen mitään tolkkua, Lehtimäki sanoo.

"Nulikat hiekkalaatikolla, surullista"

Tilanteen epätoivoisuudesta kertoo jotain se, että sekä nykyistä että edellistä tasavallan presidenttiä on ehditty huutaa apuun sovittelemaan erimielisyyksiä. 

– Ainakaan nykyinen presidentti ei halua edes kymmenen metrin kepillä koskea tähän vyyhtiin, Lehtimäki toteaa. 

Raatilaisten mukaan eduskunnan ja ylipäätään poliittisen keskustelun taso on matalammalla kuin aikoihin ja tahallisesta väärinymmärtämisestä on tullut tapa.

– Nulikat hiekkalaatikolla. Tämä on aika surullista katsottavaa, pakko sanoa, pohtii Lehtimäki.

– 1990-luvun puolivälissä lakkouhkaa oli ratkomassa voimakkaita virkamiehiä, kuten Raimo Sailas valtiovarainministeriössä. Nyt ei ole virkamiehiä ja poliitikoilta puuttuu uskottavuutta. Eduskunta on tipulauma, sanoo Haapala viitaten samalla myös Meriläisen värikkääseen pukeutumiseen.

Meriläinen sanoo huomanneensa ilmapiirin muuttumisen siinä, että hänen on tällä hetkellä entistä vaikeampaa kommentoida politiikan käänteitä humoristisesti. Piikittelyyn ei ole halua, kun se ymmärretään niin helposti väärin.

Lue myös:

    Uusimmat