Miten koronavirus vaikuttaa seksielämään? Heille tartuntatautien asiantuntija antaa siunauksensa: "Minä en näe mitään syytä, miksi sen pitäisi häiritä seksielämäänne"

Väljähtyykö jokaisen suhteen seksielämä ajan myötä? 1:09
Väljähtyykö jokaisen seksielämä ajan myötä?

Koronaviruksen aiheuttama sosiaalinen eristäytyminen voi saada pohtimaan sisätilojen aktiviteetteja entistä tarkemmin. Joidenkin parisuhteissa seinät voivat tuntua kaatuvan päälle, toiset ottavat yhteisestä ajasta kaiken irti. Mutta kuinka turvallista on seksin harrastaminen koronapandemian aikana?

Jos pariskunta asuu erillään tai toisella kumppaneista on yskää, kuumetta tai muuta koronaviruksen oiretta, pariskunnan tulisi pidättytyä seksin harrastamisesta, toteaa englantilaisen Itä-Anglian yliopiston lääketieteen professori ja tartuntatautien asiantuntija Paul Hunter.

Hunter kertoo Huffington Postille, että vaikka joidenkin tautien, kuten Ebolan ja Zikan, on todettu tarttuvan siemennesteen välityksellä, tällaista näyttöä ei ole koronaviruksen aiheuttaman Covid-19-taudin suhteen. Ongelma onkin yhdynnän sijaan oheistoiminnassa. Hunterin mukaan pääasiallinen riski piilee suuseksissä ja kielisuudelmissa, jotka kannattaa laittaa pannaan, sillä syljen erityksellä tauti voi levitä.

"En näe mitään syytä, miksi..."

Riski tartunnan saamiseen seksin aikana riippuu paljon myös omasta terveydentilasta ja seksielämän luonteesta, Hunter toteaa. 

Eroa on siinäkin, onko koronatartunnan takia pakkokaranteenissa vai eristäytyykö vapaaehtoisesti. Jos olet yksiavioisessa parisuhteessa, olet terve ja asut kumppanisi kanssa, eikä kumpikaan kuulu riskiryhmään, makuuhuoneessa voi toimia totuttuun malliin.

– Jos harjoitatte vain sosiaalista eristäytymistä perheenä tai pariskuntana, yritätte periaatteessa vain vältellä muuta maailmaa parhaanne mukaan, joten minä en näe mitään syytä, miksi sen pitäisi häiritä seksielämäänne, Hunter kertoo Huffington Postille.

Toisin kuin Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch, Hunter kertoo odottavansa näkevänsä syntyvyyden nousevan aikaisin ensi vuonna. Asiantuntija kun uskoo, että Crocodile Dundee -elokuvien uusintoihin kyllästyy kyllä jossain vaiheessa.

Jos jommallakummalla on oireita, seksistä tulee pitää taukoa ja kumppaniin hieman välimatkaa, etenkin, jos itse tai kumppani on riskiryhmää.

"Tulisi pysytellä kaukana"

Erillään asuvia seurustelevia pareja Hunter varoittaa siitä, ettei nyt ole oikea aika intiimille kanssakäymiselle, etenkään jos toinen on riskiryhmää tai jommallakummalla on oireita.

– Jos kumppanisi ei asu kanssasi, hänen tulisi pysytellä kaukana, Hunter toteaa Yahoo-sivuston mukaan.

Jos seksielämän rikastuksena on yhden kumppanin sijaan yleensä useita ja tapana on harrastaa seksiä kodin ulkopuolella, tilanteeseen pitäisi tulla muutos. Hunterin mukaan nyt on aika ajatelle asioita uudelleen, sillä koronaviruksen leviämisen riski on suorassa yhteydessä siihen, kuinka monen ihmisen kanssa on tekemisissä ja kuinka läheisesti. Muista ihmisistä tulisi siis pysytellä kaukana.

Hiljaittain myös New Yorkin terveysviranomaiset antoivat suosituksensa seksin harrastamiseen. Ohjeistuksen mukaan itsetyydytys ja seksi samassa taloudessa asuvan kanssa ovat parhaimpia vaihtoehtoja.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat