Miten hampurilaispihvistä saa mehevän? Hans Välimäki vastaa

Parhaaseen hampurilaiseen vaaditaan huippukokki Hans Välimäen mukaan mahdollisimman tuoreet raaka-aineet.

Huippukokki Hans Välimäki vieraili maanantaina Makuja-ohjelmassa loihtimassa kreikkalaisen hampurilaisen. Kreikkalaisen burgerin pihvi valmistui tuoreesta lampaan jauhelihasta, mutta Välimäen mukaan hyvän burgerin voi saada aikaan vaikka kaupan vakuumipakatusta jauhelihasta, jos sen valmistaa oikein.

– Hampurilainen on aina parempi, jos kaikki raaka-aineet ovat mahdollisimman tuoreita ja pystyy itse jauhamaan lihat. Kyllä hampurilaisesta saa ihan hyvän, vaikka ostaisi jauhelihan valmiina. Sitten täytyy maustaa liha vain hyvin. Pihvi on kaikkein mehukkaimmillaan silloin, kun se on medium-kypsä.

Lampaanlihan sijaan burgerin pihvilihaksi kannattaa Välimäen mukaan valita esimerkiksi rotukarjan lihaa, josta valmistaa jauhelihaa.

– Tärkeintä on, että jauhelihassa on noin 17-20 prosenttia rasvaa. Jos liha on liian kuiva, niin hampurilaisesta tulee kuiva kaiken kaikkiaan. Silloin naudanpihvi supistuu pannulla. Eli kannattaa lisätä sitä rasvaa tai ostaa valmiiksi rasvaista lihaa.

Välimäen unelma: Voissa uitettu hummeriburgeri

Mikä sitten on herra Välimäen oma suosikkiburgeri? Välimäki kertoo pitävänsä erityisesti lammasburgereista, mutta huippukokki ei kieltäydy hyvästä naudanpihvipurilaisestakaan. Viikonloppuna Välimäki kertoi kuitenkin saaneensa päähänsä idean uudenlaisesta herkkuhampurilaisesta.

– Viikonloppuna iski sellainen fiksaatio, että pitäisi saada hummerihampurilainen. Mulla on vahva visio siitä: Hummeri keitetään ja pilkotaan ensin, sitten tehdään todella vahva valkosipulivoi, joka laitetaan kuumalle pannulle. Sen jälkeen hummeri lämmitetään valkosipulivoissa.. Sitten kaikki se voi lapioidaan hampurilaissämpylään. Hummeripurilaiseen tulee tietysti muitakin lisäkkeitä, mutta pääroolissa on vahva valkosipulinen hummeri, Välimäki unelmoi

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja