Mitä tapahtuu jos Navalnyi kuolee vankilaan? "Karu osoitus viranomaisten välinpitämättömyydestä"

8:11
Videolla Kangaspuro kertoo, miten oppositiojohtaja Navalnyi on toiminut poliittisessa kampailussaan: ”Hän on koko ajan pistänyt itsensä peliin fyysisesti ja kaikin tavoin.”

Jos venäläinen oppositio johtaja Aleksei Navalnyi kuolee venäläiseen vankilaan, voisi sitä luonnehtia lähes tahalliseksi tai jopa suoranaisen tahalliseksi henkirikokseksi, toteaa Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro.

Navalnyi on pitkään vaatinut saada lääkärinsä saamista vankilaan ja on ollut nälkälakossa vaatimuksensa vahvistamiseksi. Hänen edustajiensa mukaan Navalnyin tila on heikennyt vakavasti.

Kangaspuron mukaan Navalnyi tavoittelee henkilökohtaisella taistelullaan asianmukaista lääkärin hoitoa, joka häneltä on ilmeisesti evätty. Kangaspuro korostaa, että Navalnyillä on Venäjän lainkin perusteella oikeus hoitoon.

– Hyvin luonnollisista syistä johtuen hän ei Venäjän hallinnon ja vankilalaitoksen tarjoamaan lääkintähuoltoon tyydy, Kangaspuro kommentoi.

Navalnyi joutui aiemmin myrkytetyksi, ja teosta epäillään Venäjän valtion toimijoita. Hän kuitenkin palasi Venäjälle ja tuomittiin vankeuteen. Kangaspuro luonnehtii tuomiota ilmiselvän poliittiseksi ja kuvailee Navalnyin nousseen teoillaan vastustamaan sitä.

Oppositiopoliitikon kuolema koettelisi ulkopolitiikkaa entisestään

Jos Navalnyi kuolee, Kangaspuro katsoisi sen menevän Venäjän valtion syyksi.

– Kyllä se on karu osoitus siitä Venäjän viranomaisten välinpitämättömyydestä, hän kuvailee mahdollista tilannetta.

Tapahtuessaan kuolema voisi nujertaa Venäjän opposition mielialoja, mutta toisaalta sen herättämä suuttumus voi aiheuttaa myös vastakkaista reaktiota.

Yhdysvallat on varoittanut Venäjää vastatoimilla, jos Navalnyi ei saa vaadittua hoitoa. Kangaspuro arvioi, etteivät länsimaiden suhteet Venäjään kuitenkaan voi tästä enää juurikaan huonontua.

Navalnyi on kehottanut kannattajiaan osoittamaan mieltä Putinin hallintoa vastaan Venäjän kaupunkien keskusaukiolla kello 19.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja