Mitä psykoosi tarkoittaa?

Psykoosi luokitellaan vakavaksi mielenterveyden häiriöksi, jossa ihmisen todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy. Lue, mitkä oireet viittaavat psykoosiin.

Psykoosi voi aiheutua elimellisestä syystä tai laueta traumaattisen tapahtuman seurauksena. Myös päihteen tai lääkeaineen käyttö tai niistä vieroittautuminen voivat joskus johtaa psykoosiin.

Useissa psykiatrisissa sairauksissa ilmenee psykoottisia oireita ja kokemuksia. Tavallisin pitkäaikaisista psykoottisista sairauksista on skitsofrenia. Mielialapsykooseissa mielialaoireet hallitsevat sairaudenkuvaa. Tällöin psykoottiset oireet ovat lyhytkestoisempia ja usein ohimeneviä.

Mitä psykoosissa tapahtuu?

Psykoosi voi puhjeta sekä äkillisesti että vuosien ennakoivan vaiheen jälkeen. Ennakoivat oireet ovat yksilöllisiä. Tavallisimpia oireita ovat ahdistuneisuus, ärtyneisyys, masennus, levottomuus, pakkoajatukset tai huolet, unettomuus sekä eristäytyminen.

Varsinaisia psykoottisia oireita ovat aistiharhat, harhaluulot ja eriskummallinen puhe tai käytös. Sairastunut voi esimerkiksi uskoa, että muut pystyvät lukemaan hänen ajatuksiaan tai kokee ääniä ja näkyjä, joita muut eivät kuule tai näe. Psykoottinen puhe on niin epäloogista, että kuulijan on erittäin vaikeaa, ellei mahdotonta ymmärtää sitä.

Psykoosia sairastava voi potea myös erilaisia pelkoja, ahdistusta, masennusta ja unettomuutta.

Lähde: Wikipedia

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat