Mitä on kaikkien rakastama vintage-muoti?

Vintage-muodin suosio on noussut etenkin viime aikoina hurjasti. Mitä menneistä ajoista henkivä käsite oikeastaan tarkoittaa ja mistä sen tunnistaa?

Vintage on sanana jo useimmille tänä päivänä tuttu. Vintage-muodista puhutaan enenevissä määrin ja etenkin maailmantähtien yllä ihastellaan yhä useammin vintagea. Mitä ilmiö tarkoittaa ja mistä se on saanut alkunsa? AVA otti selvää.

Mitä tarkoittaa vintage?

Vintage-sana on peräisin ranskankielisestä sanasta vendange. Ranskankielinen sana tarkoittaa suoraan suomennettuna vuosikertaa ja sitä onkin käytetty alunperin ainoastaan viineistä puhuttaessa. Entisaikojen huippumuodin arvostuksen kasvaessa vähitellen vuosikerta-käsite on kuitenkin omaksuttu myös osaksi muodin maailmaa.

Kulutustavaroita sekä vaatteita ja asusteita voidaan kutsua vintageksi sen jälkeen, kun niille on kertynyt ikää muutama vuosikymmen. Muotimaailmassa etenkin arvostettujen vanhojen brändien tuotteita kutsutaan tottuneesti vintageksi.

Vintage-muodin käsite on laajentunut

Suurin osa vintage-muodista on valmistettu 1920–1960-luvuilla. Nykyään kuitenkin myös tuoreempaa muotia saatetaan erehdyttävästi kutsua vintage-muodiksi, jos vaatekappaleet jäljittelevät menneiltä vuosikymmeniltä tuttua tyyliä. Aitona vintage-muotina pidetään kuitenkin vuosikymmeniä sitten valmistettuja aitoja asuja ja asusteita.

Maailmantähdet viihtyvät vintagessa

Kuten suuri osa muistakin muotisuuntauksista, myös vintage-muodin suosion nousu on ollut näyttävästi havaittavissa Hollywood-tähtien yllä. Etenkin erityisen persoonallista – entisajan Hollywood-glamourista muistuttavaa – tyyliä suosivat tähdet ovat innostuneet viime vuosina etenkin vintage-asusteista. Tähtien innon myötä vintage-muoti on alkanut raivata tietään myös enenevissä määrin muodista kiinnostuneiden vaatekaappeihin.

Lue myös:

AVA

Kuvat: Splash

Lähteet: Glamourmagazine, Wikipedia

Lue myös:

    Uusimmat