Mainos

Mitä moottorille tapahtuu, jos dieselautoon laittaa bensiiniä ja ajaa?

MTV Autot -Facebookissa esitettiin kysymys liittyen dieselautoon moottorin toimintaan, kun sinne tankataan vahingossa bensiiniä ja lähdetään ajelemaan.

"Mää oon tätä kysellyt aikaisemminkin eri asiantuntijoilta ja vastaus on aina sama: Auto pitää hinata korjaamolle ja kallis remontti on edessä. Kukaan ei kuitenkaan osannut tarkemmin selittää, mikä siellä dieselmoottorissa hajoaa, jos tankkaan bensaa?

Bensassa ei ole samalla tavalla voitelevia aineita kuin dieselöljyssä, joten se saattaa aiheuttaa polttoainepumpussa ja muualla järjestelmässä vaurioita – siis esimerkiksi tietynlaista kiinnileikkautumista, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa.

Dieselin seassa oleva bensa muuttaa myös polttoaineen leimahduspistettä, jolloin tulipalon tai moottorivaurion riski on ilmeinen.

Vaikka väärällä polttoaineella ajamisen huomaakin nopeasti, voi siinä vaiheessa olla vaurioita jo syntynyt. Usein nämä vauriot alkavat oireilla vasta pidemmän ajan kuluttua.

- Kaikkein edullisimmin virhetankkauksesta selviää, jos ei ehdi kääntämään tai painamaan virtaa päälle autoon, johon on tankattu väärää polttoainetta, Vesalainen valistaa.

Virran kytkeminen käynnistää useissa autoissa polttoaineen siirtopumpun, jolloin väärää polttoainetta alkaa siirtyä tankista muualle polttoainejärjestelmään. Auton käynnistäminen virhetankkauksen jälkeen on vielä tätäkin suurempi virhe.

- Mitä pidemmälle väärää polttoainetta pääsee, sitä hankalammaksi ja kalliimmaksi polttoainejärjestelmän puhdistaminen muodostuu, Vesalainen varoittaa.

Tuo ohje, että auto pitää viedä hinausautolla korjaamolle, on siis varsin oikea.

- Joillakin Autoliiton hinausyhteistyökumppaneilla on laitteistoja, joiden avulla polttoainetankki voidaan tyhjentää myös tien päällä, Vesalainen kertoo.

 

---

Autoharppuuna on suomalaispoliisin keksintö!

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.