Mitä mieltä hittidieetistä? Hanna Partanen vastasi lukijoiden kysymyksiin

Mitä mieltä hittidieetistä, entä miten alipainoinen saa kilot kertymään? Lue, miten ravitsemusterapeutti Hanna Partanen vastasi lukijoiden kysymyksiin!


Mitä mieltä olet dieetistä 5:2?
T:60+


Tämä on uusista dieeteistä mielestäni mielenkiintoisin ja joillekin ihan kokeilemisenarvoinen juttu. Pitkäaikaisia tutkimuksia valitettavasti tämän vaikutuksista ei vielä ole, joten siksi harvoin ammattilaiset tätä suosittelee. Lyhytaikaisissa tutkimuksissa on kuitenkin ollut aika positiivisia muutoksia: alentaa rasva-arvoja ja sokeri-arvoja (tosin joillakin naisilla saattaa heikentää sokerinsietoa, joka huono juttu) ja lihasmassa tuntuu hyvin säästyvän laihdutuksesta huolimatta. Voi siis kokeilla, mutta jos on ahmimistaipumista tai sairastanut syömishäiriön, niin en sitten suosittele. Kannattaa seurailla tuntemuksiaan eli jos on liian heikko olo, niin sitten lopettaa. Toisaalta ihminen oppii kuuntelemaan myös itseään ja tunnistaa todellisen nälän mieliteosta ja oppii arvioimaan paremmin energian saantiaan ruoasta, jos syö paastopäivinä sen 500-600 kcal.

Kysyisin, mitä minä voisin syödä välipalaksi, kun aina ja joka paikassa tuputetaan syömään jugurttia, viiliä. ym hapanvalmistetta? itse en nimittäin laita suuhuni mitään hapanvalmistetta- maku ei miellytä.
T:ymmällä


Hyviä välipaloja on vaikkapa pieni kourallinen pähkinöitä ja hedelmä, pieni voileipä, joskus voi olla joku pieni proteiinipatukkakin tai pullakahvit. Kokonaisuus siis ratkaisee.


Olen 56-vuotias mies, 175 cm pitkä ja paino on noin 68 -70 kg. Kertokaa ihmeessä miten saisin viitisen kiloa lisää! Olen kokeillut kaikennäköistä konstia, mutta ei ole auttanut. Muutenkin painotetaan aina ylipainoa, koskaan ei kerrota, miten alipainoinen saisi kiloja lisää kun ei edes syöminen auta.
T:Antti


Kannattaa lisäillä esim. rypsiöljyä puuroon, laittaa avokadoa leivän päälle, napostella pähkinöitä pitkin päivää ja syödä kolmen tunnin välein. Luontaisesti hoikilla painon kerääminen on yhtä vaikeaa kuin luontaisesti ylipainoisten on vaikeampaa ylimääräistä painoa tiputtaa. Olemme yksilöitä.


Onko siis laihduttaminen tuhoon tuomittu 70-vuotiailla ja sitä vanhemmilta. Äitini on 91-vuotias ja yrittää laihduttaa paria kiloa.
T:mummu


Ei missään nimessä tuossa iässä kannata laihduttaa!!! Tuossa iässä useimmilla on jo aliravitsemusriski, joten puhupas ympäri äitisi pois noista ajatuksista!


Kysyn sinulta Hanna, että ovatko nämä hyvät ohjeet kokonaisvaltaiseen hyvään oloon? Tällä hetkellä itselläni on tavoitteena sekä pudottaa painoa että myös lisätä hyvää oloa liikunnan kautta. Syön säännöllisesti päivän aikana, 2-4h välein, 6 krt päivässä. Jokaisella aterialla on proteiinia, hyviä rasvoja sekä vihanneksia, hedelmiä tai marjoja. Hiilihydraatteja suosin ainoastaan treenauksen jälkeisellä aterialla ja nekin ovat niistä hyvistä lähteistä, eli hitaita hiilihydraatteja (bataattia, täysjyväviljaa, täysjyväriisiä). Yöunet ovat pituudeltaan 8-10h/yö. Unen laatu on hyvää ja minulla on säännöllinen unirytmi. Liikuntaa harrastan monipuolisesti, mm. kuntosaliharjoittelua, ulkoilua, tanssimista, sauvakävelyä yms. Lisäksi pidän huolen rentoutumisesta ja myöskin venyttelystä. Liikunnan osuus 3-5krtvko. Kuntosalilla käynnin yhteydessä käyn infrasaunassa, onko tämä hyväksi? Kaipaisin lisää infoa infrasaunasta ja sen vaikutuksista. Alkoholin käyttö todella vähäistä ja harvakseltaan. Ei tupakointia. Ravintolisistä käytän monivitamiinia, D-vitamiinia, omega-3:a sekä magnesiumia. Kiitokset vastauksestasi.
T:Suvi 


Kuulostaa oikein loistavalta! Eipä tässä kohdallasi juuri viilattavaa parempaan ole! Infrasauna saattaa auttaa hieman palautumiseen, kun liikut niin paljon eli käytä vaan, jos koet että siitä hyödyt.


Kuinka monta hedelmää on kohtuullista syödä päivässä jos yrittää kiinteytyä, laihdutus tarvetta ei ole. Onko banaani ihan nou nou?
T:Sussu


Kyllä banaaniakin saa syödä, kunhan ei syö pelkkää banaania. Hyvä hedelmien käyttömäärä päivässä on 2-3 kpl/ päivä. Jos on esim. pieniä suomalaisia omenoita, niin sitten voi olla vaikka 5 kpl päivässäkin, kun hetken herkkua ovat  Osan voi toki korvata marjoillakin.


Mikä on paras kasvisrasvamargariini jos haluaa alentaa kolesteroolia?
T:Claris


Becel ProActive tai Benecol ovat hyviä vaihtoehtoja, sillä ne sisältävät kasvisteroleita tai -stanoleita. Pitää muistaa, että näitä erikoismargariineja tulee käyttää se kuusi teelusikallista päivässä, jotta sen kolesterolia alentavan lääkevaikutuksen saa.


Täytän tänä vuonna 76 vuotta. Minulla on todettu refluksitauti. En ole lihava, 16060 ja lisäksi on ns. hapotonna maha. Mitä voisin syödä, että voisin paremmin, kun minulla on usein huono olo?
T:Kysyvä ei tieltä eksy


Kannattaa kokeilla syödä kasvikset pitkälti keitettyinä ja suosia vaikka sosekeittoja. Lisäksi kannattaa kokeilla leiväksi 100 prosenttista kauraleipää. Joillakin refluksioireisiin on auttanut myös nyt uutuutena kaupoissa oleva mantelimaito, joka jostain syystä rauhoittaa useimman mahaa. Lisäksi hidas syöminen ja kunnon pureskelu on tarpeen.


Miksi vyötärönseutu ei laihdu ruokavaliolla eikä liikunnalla? Voiko se olla geeneissä, koska samanlaista vyötärötyyppiä löytyy suvusta.?
T:vatsamakkara


Kyllä genetiikkakin vaikuttaa siihen, mihin rasva kertyy. Olemme erinäköisiä ja muotoisia. Eli kannattaa tosiaan katsoa omia sukulaisiaan ja antaa itselleen jopa "synnin päästö" asian suhteen .


Kuinka paljon kaloreita kuluttaa 61-vuotias, 80 kg painava ja 159 cm pitkä henkilö? Onko vielä mahdollista saada painosta 10 kg pois, kun tuntuu, ettei mitään syö, mutta paino vaan nousee koko ajan? Pääruoan korvaa kahvi, leipä, jogurtti, rahka, hedelmät - tällä tavalla paino nousee koko ajan. Kaikki valinnat ns. rasvattomia.
T:Kummastunut Tuula


Jotta laihtuisit, niin energiansaantisi tulisi olla noin 1400–1600 kcal päivässä. Kannattaa kiinnittää alkuun huomiota siihen, että syö 3-4 tunnin välein pieniä aterioita/ välipalaa ja rasvaakin ihminen tarvitsee, joten sitä ei kannata liian vähälle jättää. Kasviksia, hedelmiä marjoja tulisi syödä yhteensä vähintään kuusi omaa kourallista päivässä. Ja esim. rahka on oivallinen proteiinin lähde. Muista, että kilo kuussa on jo tuossa iässä hyvä saavutus!


Ummetuksen hoitoon on ohjeita saatavissa monessa paikassa, mutta miten tulisi syödä kun ongelma on päinvastainen eli vatsa on lähes jatkuvasti löysällä?
T:sairaudet on poissuljettu


Sinulla saattaa olla niin sanottu toiminnallinen vatsavaiva eli IBS. Kannattaa etsiä lisätietoa ns. FODMAP-dieetistä ja kokeilla olisiko siitä hyötyä. Myös tietyt maitohappobakteerit saattaa olla avuksi. Jos maha on kovin löysällä, niin muistathan juoda riittävästi nestettä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja