Mitä maksat joukkoliikenteestä? Täällä pääset eurolla päivässä

Helsingissä voi porottaa bussilla 40 kilometriä 2,40 eurolla, Lahden paikallisliikenteessä 40 kilometrin matkalle tulee hintaa 8,20 euroa. Joensuussa kausikortti taas maksaa puolet enemmän kuin Seinäjoella. Miten joukkoliikenne toimii eri puolilla Suomea?

Julkista liikennettä käytetään ympäri Suomea vuosittain noin 530 miljoonan matkan verran. Eniten joukkoliikennettä käytetään Helsingissä, Tampereella ja Turussa.

Paikallisliikenne tarkoittaa bussiliikennettä. Poikkeuksena on pääkaupunkiseutu, jossa joukkoliikenteeseen kuuluvat myös lähijunat, raitiovaunut, metrot, sekä Suomenlinnan lautta.

Kuinka paljon kertalippu maksaa?

Tavallinen aikuisten kertalippu maksaa useissa kaupungeissa 3,30 euroa. Tällaisia kaupunkeja ovat esimerkiksi Oulu, Hämeenlinna, Joensuu ja Rovaniemi.

Turussa kertalippu maksaa 3,00 euroa ja Tampereella 2,60.

Helsingissä lipunhintaan vaikuttaa se ostetaanko sen automaatista, kännykällä vai kuskilta. Kännykällä tilatun lipun hinta on 2,40 euroa, automaatista taas 2,50 euroa ja kuskilta ostettu lippu on 3,00 euroa.

Kausikortit

Kausikortilla saa kulkea rajattomasti. Kuinka paljon maksaa kaupungin sisäinen tai yhden vyöhykkeen kausikortti kuukaudelle?

Jyväskylä, 62,00e/kk

Joensuu, 61,00e/kk

Imatra, 54,00e/kk

Oulu, 52,50e/kk

Rovaniemi 52,00e/kk

Turku, 52,00e/kk, nettilatauksena 49,00e/kk

Tampere, 47,00e/kk

Helsinki, 46,50e/kk

Kemi, 45,50e/kk

Seinäjoki, 30,00e/kk

Seinäjoen kuukausilipulla voi matkustaa rajattomasti eurolla päivässä!

Esimerkiksi taas Seinäjoella kertalipun hinta on vain 2,00 euroa.

Kuinka pitkälle yhdellä lipulla pääsee?

Kertalipun hinta määräytyy myös sen mukaan mihin asti on matkalla.

Kaupungin sisällä liikkuminen tapahtuu usein normaalilipun hinnalla. Mutta kun kaupungin tai kunnan raja ylitetän, tulee hintaa lisää. Osassa kaupunkeja lipun hinta taas määräytyy kilometrien mukaan.

Kaupunkien välillä voi olla suuria eroja siinä kuinka pitkälle normaalihintaisella kertalipulla pääsee.

Jyväskylässä normaalihintaisella 3,30 euron kertalipulla voi matkustaa 0-6 kilometrin matkan. Kun etäisyyttä on 6-9 kilometriä, hinta nousee 3,60 euroon. Jyväskylässä suurin mahdollinen etäisyys paikallisliikenteellä on 25-30 kilometriä ja tuolloin hinnaksi kertalipulle tulee 6,80 euroa.

Lahdessa kertalipun hinta määräytyy samalla mallilla. Maksimissaan 6 kilometrin matka maksaa 3,30 euroa, mutta matkaa voi taittaa jopa 100 kilometriä, jolloin hintaa kertyy 18,70 euroa.

Pääkaupunkiseudulla hinta määräytyy kuntien rajojen mukaan.

Helsingin sisäisellä lipulla voi porskuttaa Sipoon rajalta Espoon rajalle, jolloin bussikilometrejä voi kertyä lähemmäs neljäkymmentä. Pitäjänmäen juna-asemalta Leppävaaraan on matkaa 3,7 kilometriä. Koska matkalla siirrytään Helsingistä Espooseen, on ostettava seutulippu, jonka hinta on 5 euroa.

Liikkujan viikolla 16.–22.9 joukkoliikenteessä on tarjolla alennuksia ja ilmaisia kyytejä. Mukana on jo 21 kuntaa ja kaupunkia.

Lue myös:

    Uusimmat