Mitä kummaa? Uimavesi viileni helteisessä Helsingissä kymmenellä asteella vuorokaudessa – Pekka Pouta kertoo, mistä ilmiö johtuu

Mitä kummaa? Uimavesi viileni helteisellä Suomenlahdella kymmenellä asteella vuorokaudessa – Pekka Pouta havainnollistaa, mistä on kyse 3:12
Meteorologi on Suomi ja toimittaja on Viro: Näin kumpuaminen syntyy Suomenlahdella!

Etelä-Suomen helteisestä kesäkuun lopusta huolimatta uimaveden lämpötilaksi mitattiin tämän viikon maanantaina Helsingin Munkkiniemessä ainoastaan 12 astetta.

Edellisenä päivänä vastaava mittarilukema oli kuitenkin 22 astetta, eli noin kymmenen astetta lämpimämpi. Merkittävä ero lämpötilassa selittyy kumpuamisilmiöllä. Suomen mantereelta puhaltanut lämmin tuuli vei mukanaan lämpimän pintaveden rannikkoalueelta merelle päin.

– Alhaalta nousi kylmä vesi tilalle ja lopputulos oli se, että jos joku meni sunnuntaina ja maanantaina samassa paikassa uimaan, saattoi lämpötilassa olla jopa kymmeneen asteen ero. Se on aika paljon uimavedessä, meteorologi Pekka Pouta kertoo.

Ilmiö ei ole kuitenkaan ihan tavaton Suomessa. Kumpuaminen tarvitsee vain oikeanlaiset olosuhteet. Esimerkiksi rannikon muoto vaikuttaa siihen, miten kumpuaminen tapahtuu.

– Kyllä tätä tapahtuu joka kesä. Hassu juttu, sillä ei tämä kaikkialla rannikolla kylmentänyt uimavesiä samalla tavalla. Vaatii otolliset olosuhteet, että kylmä vesi pääsee tarpeeksi syvältä pintaveden tilalle. 

Kumpuamista voi tapahtua myös isoilla järvenselillä.

– Se on niin yllättävä, kun lämpötila ilmassa voi jopa kohota ja ilma voi vaikuttaa tyyneltäkin. Sitten yhtäkkiä vesi kylmenee radikaalisti, Pouta pohtii.

Kuinka kauan uimasäät jatkuvat ja mikä on tämän viikon lämpimin päivä? Katso videolta!


Lue myös:

    Uusimmat