Mitä kannattaa pohtia ennen eroa? Psykologi vastaa

Ero saattaa joskus olla henkisen hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta ainut oikea ratkaisu. Psykologi Ilona Rauhala kertoo MTV Lifestylelle, mitä asioita täytyy pohtia ennen eroa.

Eroaminen ei koskaan ole helppo ratkaisu. Kannattaakin pohtia todella tarkkaan ennen kuin päättää purkaa avioliiton tai muutoin jättäytyä pitkästä parisuhteesta. Psykologi Ilona Rauhala kertoo, että ennen eroamista täytyy miettiä lähestulkoon kaikkea, sillä ero koskettaa omaa elämää, identiteettiä, lapsia, taloutta, sosiaalista verkkoa, hyvinvointia ja jopa työelämää.

Tuoko vai viekö suhde elinvoimaa?

Ei ole olemassa vain yhtä ja ainoaa syytä, joka saattaa johtaa eroon. Milloin eroa kannattaa sitten tosissaan miettiä?

– Eroa kannattaa miettiä, jos suhde ei ole enää rakkaussuhde. Tämä tarkoittaa sitä, että parisuhde on pelkästään arjen toimiva suhde, Rauhala kertoo.

Psykologin mukaan ero on oikea ratkaisu, jos suhteessa on hyväksikäyttöä tai jos toinen puolisoista kamppailee jonkun riippuvuuden kanssa. Jokaisen parisuhteessa elävän kannattaa myös muistaa, että hyvässä suhteessa pitää olla riittävästi läheisyyttä.

– Eroa kannattaa pohtia, jos suhteessa ei ole enää läheisyyttä ja tai intiimiyttä. Ihminen on kuitenkin seksuaalinen olento, psykologi jatkaa.

Lapsen hyvinvointi on riippuvainen vanhempien onnesta

Usein saattaa kuulla, että pari ei uskalla erota lasten vuoksi. Rauhala kuitenkin muistuttaa, että eroa pahempi asia on se, että lapsi altistuu jatkuvalle riitelylle.

– On traumatisoivaa olla jatkuvasti riitojen keskellä. Lapsen hyvinvointi on kuitenkin riippuvainen vanhempien onnesta.

Psykologin mukaan vanhempien välit antavat lapselle mallia parisuhteesta, joten ei ole hyvä jos hän näkee jatkuvasti keskinäistä kylmyyttä tai riitoja.

Ennen eroa on todella tärkeää pohtia, kuinka lapsen elämä järjestyy eron jälkeen. Rauhalan mukaan on tärkeää, että keskusteluyhteys säilyy molempien vanhempien välillä myös eron jälkeen.

– Kannattaa ajatella, että jos riidat jatkuvat vanhempien välillä vielä eronkin jälkeen, niin ero ei ole hyödyttänyt ollenkaan.

Lue myös:

    Uusimmat