Mitä jos ruotsinlaivalla syttyy tulipalo? Video kertoo pahimmat riskit sekä uusimman murheen

Mitä jos matkustaja-autolautalla syttyy tulipalo? Video kertoo pahimmat riskit 3:51
Katso videolta tietopaketti autolauttojen nykyisistä paloturvallisuuslinjauksista, jotka sinunkin on hyvä matkustajana tietää.

Sähköautopalon sammuttaminen herättää tällä hetkellä kansainvälistä keskustelua laivaliikenteessä, kerrotaan Traficomista.

Laivoilla sovelletaan kansainvälistä yleissopimusta ihmishengen turvallisuudesta merellä. Suurimpana riskitekijänä matkustaja-autolautoissa ovat liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan henkilöautot ja kuorma-autot. Riskit koskevat niin polttoaine- kuin sähkökäyttöisiä ajoneuvoja. 

Mahdolliset sähköautopalot ovat laivoilla uusin murhe.

– Siinä vaaditaan hyvin paljon enemmän jäähdytystehoa sammutusjärjestelmältä. Sähköautot tuovat uudenlaisia riskejä, mutta eivät sinällään suurempia riskejä. Palo toki käyttäytyy eri tavalla ja sammuttamiseen pyritään kehittämään koko ajan uusia menetelmiä. Tätä tutkitaan paljon ja käydään keskustelua kansallisesti ja kansainvälisesti, kertoo Traficomin ylitarkastaja Christer Berntsson MTV Uutisille.

Sähköautoja koskien ei kuitenkaan tällä hetkellä Berntssonin mukaan mitään vaatimuksia, vaan "enemmänkin ohjeistuksia". 

Tulipaloja ylipäätään sattuu esimerkiksi ruotsinlaivoilla ainoastaan kourallinen vuodessa. Palot havaitaan Traficomin mukaan nopeasti ja saadaan ripeästi hallintaan. Kyseessä ovat esimerkiksi autokannella alkaneet palot. Näitä varten on määrätty videointivaatimus. 

– Autokansille vaaditaan retroaktiivisesti videomonitorointijärjestelmä, jolla pyritään entistä nopeammin havaitsemaan mahdolliset tulipalot. 

Korkean ja pitkän ostoskadun turvallisuus?

Tavallinen matkustaja voi miettiä kävellessään pitkin kävelykatua, kuinka turvallinen korkea ja pitkä tila olisi mahdollisen tulipalon syttyessä. Usein kävelykatu levittäytyy useammalle kuin yhdelle palovyöhykkeelle, joihin on haettu erikoislupa. 

– Havainnointi tapahtuu todennäköisesti nopeasti. Tällöin vesisumujärjestelmä laukeaa yleensä automaattisesti. Lisäksi palosammutusryhmät ryhtyvät tarvittaessa työhön, toteaa Berntsson.

Laivojen keittiöissä voi tapahtua tulipaloja, mutta ne saadaan nopeasti hätätilanteessa suljetuksi tilaksi. 

Matkustajien akkukäyttöiset laitteet voivat kuumeta

Tavalliset matkustajat luovat omanlaisensa tulipaloriskin. Roskispalot eivät ole tavattomia. 

– On tietysti paljon akkukäyttöisiä esineitä, kuten puhelimet ja tietokoneet. Sitten on sytyttimiä ja saatetaan jättää palavaa materiaalia sinne, minne se ei kuulu.

Konehuoneita pitää olla paloturvallisuusmääräysten mukaan esimerkiksi ruotsinlaivalla kaksi.

– Jos konehuone palaa on ja on menetetty, aluksen pitäisi pystyä ajamaan satamaan. Aluksella tulee käytännössä olla kaksi konehuonetta. Konehuoneeseen vaaditaan nykyisin myös kohdesammutusjärjestelmä pääkoneistoon, mikäli se syttyisi palamaan. 

Ylitarkastaja Christer Berntsson kuitenkin rauhoittelee, että niin kauan kuin laivat kelluvat ja palo saadaan hallintaan, ihmiset ovat turvassa.

Katso videolta tietopaketti autolauttojen nykyisistä paloturvallisuuslinjauksista, jotka sinunkin on hyvä matkustajana tietää. 

Lue myös:

    Uusimmat