Mitä ihmettä? Kotonasi leijaileva pöly saattaa lihottaa

Huonepöly saattaa edistää rasvasolujen kasvua, väittää tuore tutkimus.

Yhdysvaltalaisen tutkimuskeskuksen American Chemical Societyn tutkijat havaitsivat, että tavallinen huonepöly saattaa sisältää hormonitoimintaa häiritseviä kemikaaleja, jotka voivat edistää rasvasolujen kasvua ja kerääntymistä. Nämä EDC-kemikaalit ovat synteettisiä tai luonnossa esiintyviä yhdisteitä, jotka voivat häiritä kehon hormonien normaalia toimintaa.

EDC-kemikaaleja esiintyy monissa kulutustavaroissa, kuten muoveissa, huonekalujen pinnoilla ja elektroniikassa, josta ne päätyvät lopulta osaksi huonepölyä. Huonepöly päätyy taas elimistöömme muun muassa hengityksen välityksellä.  

Eläinkokeista saadut näytöt todistavat, että varhainen altistuminen näille kemikaaleille voi aiheuttaa painonnousua myöhemmässä elämässä.

Jo kolmelle mikrogrammalle altistuminen riittää

Tutkijat keräsivät näytteitä sisäilman pölystä yhdestätoista asunnosta ja tutkivat niiden vaikutusta rasvasoluihin laboratorio-olosuhteissa. Seitsemästä asunnosta kerätty pöly laukaisi rasvasolujen kehittymisen kypsiksi rasvasoluiksi, jotka puolestaan kerääntyivät triglyserideksi, eli varsinaiseksi rasvaksi.

Yhdeksässä tapauksessa huonepöly lisäsi solujen jakautumista lisäten rasvasolujen kerääntymisen mahdollisuutta. Vain yhdessä tapauksessa pölyllä ei ollut vaikutusta rasvasoluihin.

Tutkijat tulivat siihen tulokseen, että altistuminen niinkin pienellä määrälle kuin kolmelle mikrogrammalle huonepölyallergeeneja riittää vaikuttamaan rasvasoluihin. Tutkijoiden mukaan pölylle ja sitä kautta kemikaaleille altistuminen saattaa häiritä etenkin lasten aineenvaihduntaa. 

Kannattaa kuitenkin muistaa, että tutkimus on varsin pieni, ja näihin tuloksiin on tultu laboratorio-olosuhteissa. 

Lähde: Independent

***


Lue myös:

    Uusimmat