Mitä asioita tulee ottaa huomioon omakotitalotonttia ostettaessa?

Onko lainhuuto myyjän nimissä, onko tontilla rasituksia: rasittaako toisen tontin tekniikka, räystäät tai joku muu asia niin, ettei ostettavalla tontilla pysty käyttämään koko rakennusoikeutta? Onko tierasituksia, jotka verottavat rakennusoikeutta. Onko kunnalla tai muulla taholla etuosto-oikeutta - jos on, käytetäänkö sitä? Panttikirjat tai haltijavelkakirjat on saatava itselle kaupanteon yhteydessä.

Näistä asioista saat varmasti paremmat neuvot juristilta. Rakentamisen kannalta on tärkeää tutustua kaavamääräyksiin, minkälaisen talon tontille saa rakentaa. Tontin on oltava rekisterissä, jotta päästään heti rakentamaan, jos on kiire. Huomioi tontin korkeussuhteet, jotka ovat usein aika yllättäviä. Silmällä katsottuna tontti saattaa näyttää tasaiselta, vaikka tonttikartalla on voimakkaita korkeuskäyriä. Tämä saattaa vaikeuttaa rakentamista.

Kysy naapurilta minkälainen perustus hänen talossaan on. Myyjällä ei kuitenkaan ole maaperätutkimusta, josta selviää perustamistapa. Paalutettavalla ja anturaperutuksella on huima kustannusero. Utele myös minkälaisia rajanaapureita olet saamassa, hankalat naapurit voivat viivyttää rakentamisen aloittamistasi jopa kaksi vuotta ilman minkäänlaisia seuraamuksia. Kysy kaupungin tai kunnan rakennusvalvonnasta onko tontilla rajoituksia, jotka eivät näy sinulle annetuista papereista.

Vertaa hintaa muihin alueella myynnissä oleviin tontteihin nimenomaan niin, kuinka paljon tontti maksaa per rakennusoikeusneliö ja voiko koko oikeuden käyttää. Kiinnitä huomiota myös siihen saatko tulevasta talostasi luonnollisen kaadon jäte- ja sadevesiviemärin liitoskohtaan, vai joudutko perustamaan pumppaamon. Purettavat rakennukset ovat yllättävän suuri lisäkustannus rakentamiseen. Runsas puusto hankaloittaa niin ikään rakentamista. Yli-ikäiset ja puolilahot puut ovat vaara sekä sinun tulevalle ja muiden jo naapurissa oleville rakennuksille. Jos tontiltasi kaatuu puu ja vaurioittaa jonkun taloa olet itse maksumies.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja