Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Missä on tippaleivän ydin?

Tippaleipä/Primula
Tippaleipä/PrimulaMTV3 Internet/Primula
Julkaistu 27.04.2005 14:10(Päivitetty 27.04.2005 14:11)

Tippaleivät ilmestyvät kauppojen hyllyille noin neljä viikkoa ennen vappua. Sesonkiajan jälkeen ne katoavat kuitenkin melko vikkelään. Mistä ne oikein tulevat ja minne menevät?

Tippaleivän, kuten itse vapunkin, juuret juontavat Saksaan. Läntisen Suomen kartano- ja kaupunkikulttuuriin ne kuuluivat jo 1700-luvulla. Helsingin ravintoloissa tippaleipiä päästiin luultavasti maistelemaan vasta 1830-luvulla, jolloin niitä lienee tarjoillut Kaisaniemen ravintoloitsija Kajsa Wahllund. Varsinaisia vapun herkkuja näistä "lonkeroleivistä" tuli vasta 1900-luvun alussa.

Primulan tuotantopäällikkö Kai Suomela kertoo Primulan valmistavan noin 100 000 tippaleipää vuodessa Uudenmaan alueelle. Hän arvioi, että pääkaupunkiseudulla tippaleipiä syödään noin 400 000 kappaletta, joista Primulan osuus on vajaa kolmannes.

Muruset osa viehätystä

Suomela kertoo, että Primulassa tippaleivät tehdään vielä melko perinteiseen tapaan, suurelta osin käsityönä viiden henkilön voimin.
- Tippaleivän pyörittäjän arviointikyky vaatii suorastaan musikaalisuutta, Suomela sanoo.

Taikinaa on pyöräytettävä rasvaan paistumaan juuri sopiva määrä. Paistumisen jälkeen tippaleipä käännetään Primulassakin käsin reikäkauhalla. Kuuman rasvan parissa työskentely onkin Suomelan mukaan ainut hyvä lääke vapun aikaista tippaleipähimoa vastaan.
- Rapeus ja suussasulavuus on tippaleivässä parasta, Suomela tietää.

Myös muruset ovat hänen mukaansa osa viehätystä, ainakin lasten mielestä.

Tippaleipä/PrimulaTippaleipä/PrimulaMTV3 Internet/Primula

Tippaleivät

  • 3 munaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 1 1/2 dl maitoa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • Paistamiseen:
  • ruokaöljyä tai kookosrasvaa
  • Pinnalle:
  • vaniliinisokerilla maustettua tomusokeria

Sekoita munat ja sokeri. Pese sitruuna miedolla astianpesuaineella kuumassa vedessä. Raasta kuori muna-sokeriseoksen joukkoon.

Lisää mausteet, maito ja vehnäjauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Vatkaa taikina sileäksi.

Kuumenna rasva padassa. Upota rasvaan säilyketölkki, josta kansi ja pohja on poistettu.

Pane osa taikinasta tukevaan voipaperitötteröön ja leikkaa sen kärki poikki niin, että syntyy noin 2 cm:n suuruinen reikä.

Puserra tötteröstä tölkkiin taikinaa ohuena nauhana ristiin rastiin. Tölkin reunat estävät taikinan leviämisen.

Paista tippaleivät vaaleanruskeiksi molemmin puolin ja nosta reikäkauhalla valumaan paksun talouspaperin päälle. Seulo jäähtyneille tippaleiville vaniliinisokerilla maustettua tomusokeria.

Säilytä tippaleivät kuivassa paikassa, etteivät ne sitkisty. Tarjoile siman kanssa.

(MTV3-Finfood-Primula)

Lisää aiheesta:

Helsinkiläispäiväkodissa lapset nukkuvat ulkona säällä kuin säällä: "Elävät oikeastaan puolet vuodesta pihalla"Mitä uutta Suomi syö ja viljelee vuonna 2050? Tutkija vastaaTiesitkö? Korppujauhoille löytyy yllättävä korvaaja – Minna Kuukan neronleimaus!Yksi ratsia poiki 92 liikennevirhemaksua Kehä II:lla – tähän mokaan autoilijat sortuivat"Punalappuhyökkäys" Salossa: S-marketissa meni kuppi nurin, kun asiakkaat keksivät porsaanreiänLaaja raportti paljastaa kuolonkolareiden syyt – "Nopeusrajoituksen noudattaminen ei takaa turvallisuutta"
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • Eilen19:07
    Varhaiskasvatus

    Helsinkiläispäiväkodissa lapset nukkuvat ulkona säällä kuin säällä: "Elävät oikeastaan puolet vuodesta pihalla"

  • Eilen18:49
    Ruoka

    Mitä uutta Suomi syö ja viljelee vuonna 2050? Tutkija vastaa

  • Eilen16:59
    Ruoka

    Tiesitkö? Korppujauhoille löytyy yllättävä korvaaja – Minna Kuukan neronleimaus!

  • Eilen13:31
    Liikennevalvonta

    Yksi ratsia poiki 92 liikennevirhemaksua Kehä II:lla – tähän mokaan autoilijat sortuivat

  • Eilen09:50
    Ruokakauppa

    "Punalappuhyökkäys" Salossa: S-marketissa meni kuppi nurin, kun asiakkaat keksivät porsaanreiän