Missä kerrostaloasukki saa grillata? Asiantuntija kertoo!

Kesä on vihdoin ja viimein täällä, ja mieli tekee kesäistä grilliruokaa. Mikä neuvoksi, jos omaa pihaa ei ole? Saako parvekkeella grillata, entäpä Grillit kuumenevat niin omakotitalojen terasseilla kuin kerrostalojen parvekkeillakin. Mutta saako kerrostalon parvekkeella tai pihalla grillata?

Kiinteistöliiton päälakimies Anu Kärkkäisen mukaan kategorista kieltoa parvekegrillaukseen ei ole olemassa.

– Parvekkeella grillaus kuuluu kesään, eikä naapureiden grillaamista voi siksi lähteä vaatimaan lopetettavaksi. Paloturvallisuuteen tulee kuitenkin aina kiinnittää huomiota, niin parvekkeella kuin missä tahansa muuallakin grillatessa, Kärkkäinen kertoo.

Jos parvekerakenteet ovat puuta, voi grillaus parvekkeella olla paloturvallisuusriski. Grillaajan tulisikin muistaa, että avotulen teko puutaloissa tai puurakenteisilla parvekkeilla on kielletty.

– Mikäli vaikuttaa siltä että naapurin parvekkeella tapahtuva grillaaminen on vaarallista, ratkaisee pelastusviranomaisen päätös tällöin sen onko parvekkeella turvallista grillata, Kärkkäinen selittää.

Parvekegrillaus on mahdollista kieltää siis vain paloturvallisuuteen vedoten. Esimerkiksi pelkästään sen takia että grillaus jotakuta häiritsee, ei parvekkeella tapahtuvaa grillausta voida kieltää.

– Pelkkä grillaus ei yleensä pahemmin naapureita häiritse, mutta grillauksen lieveilmiöihin kuuluva alkoholi ja sen käytöstä seuraava meteli voivat sen sijaan olla häiriöksi naapureille, Kärkkäinen muistuttaa.

Kärkkäinen kehottaakin parvekkeella grillaajia ottamaan myös naapurit huomioon, ja pitämään mielessä paloturvallisuuden.

Se, saako kerrostalon pihalla grillata, on taloyhtiön päätettävissä. Usein asukkaille on osoitettu paikka, jossa grillaaminen on luvallista. Myös puistoissa grillaaminen on mahdollista, mutta kannattaa etukäteen tarkastaa puiston järjestyssäännöistä, onko grillaaminen siellä luvallista.

Jos metsäpalovaroitus on voimassa, ei puistoissakaan saa grillata.

(Riika Nykänen/ MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat