Minnan ahmiminen lähti käsistä: Söin päivässä 7 000 kaloria

Minna* alkoi kärsiä ahmimisoireista jo teini-ikäisenä. Ahmimisen ja laihduttamisen vuorottelu sai painon heittelehtimään lähes 60 kiloa edestakaisin.

Minna tietää, mitä jojo-laihduttaminen tarkoittaa.

– Alimmillaan olen painanut 67 kiloa ja enimmilläni yli 120 kiloa. Olen laihduttanut elämäni aikana yhteensä 300 kiloa, 176 senttiä pitkä Minna kertoo.

Kun ahmimiskausi iski päälle, se saattoi kestää viikkoja. Silloin Minna saattoi syödä päivittäin 4000–7000 kaloria.

– Söin esimerkiksi pari isoa karkkipussia, pari pakettia keksejä, paketillisen leipää, parisataa grammaa juustoa ja sipsipussin, hän luettelee.

"Hain herkkuja eri päivinä eri kaupoista"

Ahmiminen hävetti, eikä Minna halunnut kertoa siitä sen enempää läheisilleen kuin tuntemattomillekaan. Kauppareissuille hän alkoi kehitellä erikoisjärjestelyitä.

– En kehdannut ostaa lähikaupastamme isoja määriä herkkuja kerralla. Niinpä aloin käydä eri päivinä eri kaupoissa ja hakea joka kaupasta jotain herkkua. Jos kävin videovuokraamosta hakemassa karkkia, ostin kaksi pussia ja pyysin toisesta kuitin, ettei myyjä saisi tietää, että molemmat pussit oli tarkoitettu minulle.

– Kavereille saatoin kauhistella, että voi kuinka olen syönyt taas paljon, mutta koko totuutta en kertonut.

Paino alas paastoamisella

Ahmiminen alkoi rajoittaa Minnan elämää, ja hän alkoi toimia suunnitelmallisesti.

– Päätin jo etukäteen milloin aikoisin ahmia. Kun tiesin, ettei minulla ollut muuta menoa sille päivälle, varasin sen ahmimiselle. Kohtauksen jälkeen en koskaan poistunut kotoani mihinkään. Fyysinen ja henkinen paha olo oli niin hirveä.

Painonnousu sai Minnan inhoamaan itseään, ja kurja olo aiheutti jonkinasteisen masennuksen. Kun Minna ei sietänyt enää peilikuvaansa, hän otti käyttöön radikaalit laihdutuskeinot.

– Minulla on ollut pahoja paastokausia. Kerran paastosin kuukauden ja laihduin kymmenen kiloa. Lisäksi olen käyttänyt ulostuslääkkeitä. Nopeat tulokset ja muiden ihmisten ihmettelyt tuntuivat hyvältä ja saivat minut jatkamaan paastoamista. Näläntunnekin katosi kokonaan.

Lopulta Minnan elimistö sanoi totaalisen stopin.

– Olin niin huonossa kunnossa, etten jaksanut seistä edes suihkussa. Se oli pysäyttävä hetki, ja tajusin lopettaa.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio on auttanut

Vuonna 2008 hän haki ammattiapua. Minnalla todettiin epätyypillinen syömishäiriö, ja hän sai lääkityksen hillitsemään ahmimishimoa.

– En tiedä auttoiko lääkitys vai enemmänkin keskusteluapu, jota sain.

Minna käytti lääkitystä 1,5 vuotta ja päätti sitten jättää sen pois.

– Sen jälkeen on ollut ylä- ja alamäkiä. Viimeisen vuoden aikana on mennyt aika hyvin, paria huonoa hetkeä lukuun ottamatta.

Minna on siirtynyt noudattamaan vähähiilihydraattista ruokavaliota ja todennut sen toimivaksi.

– Se on vienyt makeanhimoa pois ja rajoittanut minulta sopivasti tiettyjä ruoka-aineita. Minulle ei sovi lainkaan perinteinen "syö kaikkea, mutta kohtuudella" -oppi.

*)nimi muutettu

Kuvat: Colourbox

Studio55.fi/Tuuli Lindgren


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja