Mainos

Minkä väristä korvavaikkusi on? Tämän siitä voi päätellä

Korvavahasta harvemmin keskustellaan kahvipöydässä. Vaikkuun kannattaa kuitenkin itse kiinnittää huomiota, sillä se näyttelee tärkeää osaa korvakäytävän hyvinvoinnissa.

Korvavahan päätehtävä on pitää epäpuhtaudet ja mikrobit pois korvakäytävästä, jotta tulehduksia ei syntyisi. Rasvapintainen kalvo vaikussa suojaa korvakäytävän ihoa myös halkeilemasta. Korvavahan väri ja koostumus kertovat yllättäviä asioita myös terveydestä.

Pehmeä ja vaaleankeltainen

Lasten korvavaha on yleensä pehmeää ja vaaleankeltaista. Lapset myös tuottavat aikuisia enemmän vaikkua. Se on täysin normaalia, eikä siitä tarvitse huolehtia.

Märkä, tahmainen ja keltainen

Tahmaisen tuntuinen, keltainen korvavaha on mainiota liukastetta korvakäytävän iholle. Sen ansiosta korvat eivät kuivu tai kutise. Useimmilla ihmisillä vaikku on juuri tällaista.

Tumma ja tahmainen

Jos vaikku on väriltään tummempaa, kertoo se siitä, että hiessä on todennäköisesti enemmän hajua tuottavia kemikaaleja. Tämä on kuitenkin myös täysin normaalia.

Valkoinen, kuiva ja hilseilevä

Kuivaa, hilseilevää ja väriltään valkoista korvavahaa löytyy yleensä ihmisiltä, joiden hiki ei haise.

Paksu ja tumma

Korvakäytävän rauhaset tuottavat korvavahaa. Stressi tai pelkotila voi vaikuttaa siihen, että rauhaset tuottavat normaalia enemmän vaikkua. Jos korvavahaa alkaa kertyä korvakäytävään niin, että se tukkii sen kokonaan, voi siitä pahimmillaan seurata väliaikainen kuulon heikkeneminen.

Tummanruskea tai musta

Korvavaha voi olla väriltään tummanruskeaa tai jopa mustaa. Se voi johtua stressistä ja olla merkki siitä, että vaikku on ollut korvakäytävässä pitkään. Väri johtuu siitä, että korvavahan rasvat reagoivat happeen tummentamalla vaikun väriä.

Verinen

Tumman korvavaha voi näyttää ulkoisesti myös veriseltä. Se ei välttämättä ole vakavaa, mutta voi olla merkki puhjenneesta tärykalvosta. Asiasta varmistuakseen on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Märkä ja juokseva

Valtoimenaan valuva, vetinen korvavaha voi kieliä samasta ongelmasta kuin verinenkin: tärykalvo on saattanut puhjeta. Toisaalta ajoittainen vuotaminen on korvan luonnollinen tapa puhdistua, mutta jos vaikun mukana tulee verta tai mätää, on syytä kääntyä nopeasti lääkärin puoleen.

Harmaa

Korvavaha voi olla harmaatakin. Se on merkki siitä, että vaikku tekee työtään ja pitää tärykalvon puhtaana keräämällä pölyä itseensä. Jos harmaan korvavaikun mukana kuitenkin näkyy kuollutta, kuivaa ihoa, voi se olla merkki ärtyneestä korvakäytävän ihosta. Lääkäri voi olla avuksi vaivassa.

Lähde: Little Things, Terveyskirjasto

Katupölyssä on jopa kuivunutta ulostetta – ”Ei tee kenellekään hyvää hengittää sitä”

Katupölyn haitoista videolla kertoo muun muassa Sydänliiton pääsihteeri Tuija Brax. 

9:11

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.