Ministeriö kannustaa perinneherkkujen nimisuojan hakuun

Viranomaiset kannustavat suomalaisia aitojen ja alkuperäisten elintarvikkeiden EU-nimisuojan hakuun. Meillä on monia mielenkiintoisia herkkuja, joiden markkinat voisivat olla kansainvälisiä, rohkaistaan maa- ja metsätalousministeriöstä.

- Mämmin valmistajia on houkuteltu hakemaan suojausta, mutta kaupallista merkitystä ei ole nähty, kertoo ylitarkastaja Sirpa Karjalainen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Suomen listalla ovat tällä hetkellä sahti, kalakukko, karjalanpiirakka ja Lapin puikulaperuna. Kolme ensimmäistä tuotetta on suojattu reseptiikan suhteen. Lapin puikula taas viittaa nimenomaan maantieteelliseen alueeseen, joka antaa perunalle sen erityisominaisuudet. Valmisteilla on myös poron suojaus.

Vanhat viinimaat innokkaita nimisuojaajia

- Nimisuojan hakeminen on tehty mahdollisimman helpoksi, Karjalainen kannusti Suomen maataloustieteellisen seuran kokouksessa. Jotta nimisuojan saa, tuotteella on oltava perinteitä ja historiaa. Mahdollisimman vanhat kirjalliset lähteet auttavat hakuprosessissa.

EU:n komissio on varannut nimisuojatuille tuotteille omia tukijärjestelmiä sekä tuottamiseen että markkinointiin, Karjalainen kertoo.

Unionissa nimisuojattuja tuotteita on yhteensä noin 650. Vanhat viinimaat, Ranska, Italia, Espanja, Kreikka ja Portugali, ovat innokkaita elintarvikkeiden suojaajia. Pohjoismaat laahaavat toistaiseksi perässä.

Taistelu aidon karjalanpiirakan puolesta alkanut

Valvonta hoidetaan yleensä yksityisesti nimisuojaa hakeneen tahon puolesta. Tästä koituu omat ongelmansa. Suomessa nimisuojan valvonta on sidottu normaaliin elintarvikevalvontaan, mutta niukat voimavarat asettavat käytännössä rajoituksensa.

Karjalanpiirakan nimisuoja on Pohjois-Karjalan maa- ja kotitalousnaisten hallussa. Nyt järjestössä on aloitettu kamppailu nimen puolesta. - Suurin osa teollisten yritysten karjalanpiirakoista ei täytä nimisuojan asettamia vaatimuksia. Esimerkiksi määritelmä, jossa piirakan sydämen, puuron, tulisi olla 2/3 koko piirakan painosta, ei toteudu juuri lainkaan, kertoo toiminnanjohtaja Eijamaija Kairamaa. Hän ehdottaa teollisten tuotteiden nimen vaihtamista riisipiirakaksi.

(MTV3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja