Milloin on oikea aika aloittaa puutarhatyöt? Asiantuntija kertoo, mitä voit tehdä jo viikonloppuna

Vinkkejä viherpeukaloille 6:27
Huomenta Suomen vieraana Puutarhaliiton toimitusjohtaja, puutarha-agronomi Timo Taulavuori.

Nyt on aika laittaa pihat ja puutarhat kuntoon!

Pääsiäisenä on hyvä aika aloittaa puutarhahommat, vinkkaa Huomenta Suomen vieraana ollut Puutarhaliiton toimitusjohtaja, puutarha-agronomi Timo Taulavuori.

– Puoli Suomea on vielä lumen peitossa, ja siellä pääsee leikkaamaan hedelmäpuita ja pensaita. Sitten, kun lumi on sulanut, on hyvä antaa nurmikon ja perennapenkin rauhassa kuivahtaa. Sitten voi tehdä sen rapsuttelukierroksen siellä. Nurmi tarvitsee valoa ja ilmaa, ja silloin kannattaa poistaa lehdet ja tiivistynyt pinta, jotta nurmi saa valoa ja pääsee kasvamaan, kertoo Taulavuori.

– Nyt kannattaa käynnistää myös komposti. Kompostiin voi  esimerkiksi kaataa lämmintä vettä ja pikku hiljaa käynnistää sitä. Kääntää se ympäri, ja käyttää multaa maanparannukseen.

Pihassa ei vielä pääse tekemään niin paljoa, mutta nyt on hyvä aika viritellä kesää ja miettiä, mitä puutarhaansa haluaa. Voi tehdä hankintoja, nikkaroida linnunpönttöjä, tehdä kasvulavoja ja miettiä haluaisiko sinne esimerkiksi kasvihuonneen ja minkälaisia ruukkuja.

– Nyt on hyvä aika miettiä ja suunnitella, sanoo Taulavuori.

Kevään puutarhatrendit

Luonnonmukaisuus on yksi vahva trendi. Tiedetään ilmastonmuutoksen etenemisestä, ja luonnon monimuotoisuus vähenee koko ajan. Hyönteiset, linnut, perhoset, kimalaiset ja mehiläiset vähenevät.

– Ihmiset haluavat pitää huolta omasta pihastaan niin, että se on mahdollisimman hyvä ja siellä viihtyvät monenlaiset eläimet, kertoo Taulavuori.

Nyt puutarhan sisällä saa olla "rötypuutarha". Yleensä ajatellaan, että koko puutarhan pitää olla viimeisen päälle siistitty, nypitty ja kitketty. Tänä kesänä puutarhan yksi osa saa olla rötypuutarha, ylpeyden aihe, jossa on kiviä, kantoja, luonnonkukkia, heiniä. Siellä pystyvät erilaiset hyönteiset munimaan ja talvehtimaan, ja siellä viihtyvät siilit ja linnut. 

Mitä puutarhassa kannattaa tehdä juuri nyt?

Jos on esimerkiksi lava ja lavassa on levy tai kate, ensimmäiset kylvökset voi tehdä Etelä-Suomessa, kunhan suojaa kylvökset hallalta.

Salaatit ja kylmää kestävät kasvit voi kylvää jo, pienellä riskillä kuitenkin. Leikkaushommia voi tehdä jo ympäri Suomea.

Pensasaidat, omenapuut ja muut hedelmäpuut kannattaa leikata vuosittain. Kirsikkapuita, luumupuita, koivua tai vaahteraa ei kannata leikata keväällä, vaan ne leikataan syksyllä.

Talvivauriot kannattaa myös tarkistaa. Lumi ja talvimyrskyt ovat  saattaneet aiheuttaa vaurioita. Vaurioituneet oksat, puut ja pensaat kannattaa huoltoleikata.

Viime vuonna oli hyvä kevät, jolloin ihmiset ryntäsivät puutarhakauppoihin ostamaan kesäkukkia ja multaa. Nyt suosio on kasvussa, mittausten mukaan yhä useampi suomalainen ja yhä useampi nuori on kiinnostunut puutarhan hoidosta.

– Jopa kaupunkilaiset ovat innostuneet puutarhanhoidosta. Jos kesästä tulee kuuma, ihmiset ryntäävät rannoille ja terasseille ja laiskistuvat puutarhanhoidossa. Paras sää puutarhaa ajatellen on ”sataa ja paistaa”-kesä, jolloin puutarhakin säilyy vihreimmillään, kertoo Taulavuori.

– Itse päätin hankkia kastelujärjestelmän, koska viime kesä oli niin kuuma, että siellä ei oikein säilynyt mikään, jos oli viikonloppureissussa. Mitä pienempi ruukku, sitä enemmän sitä pitää kastella. Maassa olevat kasvit pärjäävät paremmin.

Lue myös:

    Uusimmat