Millaista vauhtia kävelet? Tutkimus paljastaa lisää tietoa rivakan kävelytahdin hyödyistä

Paljain jaloin kävely on parasta jalkajumppaa 8:06
Katso myös: Paljain jaloin kävely on parasta jalkajumppaa!

Reipas kävelyvauhti voi auttaa syövästä parantuneita elämään pidempään, kertoo New York Post ja Science Daily.

Nopeamman kävelyvauhdin hyödyistä on nyt saatu lisää viitteitä. Tuoreen, Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention -lehdessä julkaistun yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan päivittäinen reipastahtinen kävely lisää syövän sairastaneiden todennäköisyyttä elää pidempään.

Tutkimus syövän sairastaneiden kävelyvauhdista ja terveystilasta

Kolmen yliopiston yhteistutkimuksessa tarkasteltiin kävelyvauhtia ja liikkuvuutta yli 233 000 syövästä parantuneen potilaan kohdalla. Entisten potilaiden ikähaarukka oli 50–71 vuotta.

Henkilöt vastasivat kyselyyn yleisestä terveydentilastaan ja kävelyvauhdistaan ja kertoivat, oliko heillä kävelykykyyn vaikuttavia vammoja. Tutkittavia seurattiin usean vuoden ajan.

Hitain kävelyvauhti yhteydessä kasvaneeseen kuolleisuusriskiin

Terveistä, syöpää sairastamattomista ihmisistä koostuvaan verrokkiryhmään verrattuna syövästä selviytyneet kertoivat 42 prosenttia todennäköisemmin kävelevänsä hitainta vauhtia ja 24 prosenttia todennäköisemmin kävelyyn liittyvistä vaikeuksista.

– Niillä syövästä selviytyneillä, jotka kävelivät hitainta vauhtia, riski kuolla oli yli kaksinkertainen verrattuna niihin syövän sairastaneisiin, jotka raportoivat kävelevänsä nopeinta vauhtia, tutkimuksessa kirjoitetaan.

Tutkijat muistuttavat, että hitaampi kävelytahti ei tapa ketään. He kuitenkin havaitsivat kuoleman riskin kohonneen niiden syövästä parantuneiden kohdalla, jotka kertoivat tekevänsä päivittäiset kävelylenkkinsä hyvin hitaalla tahdilla.

Yhteys näkyi näiden syöpien kohdalla

Tutkijat havaitsivat, että yhteys hitaimman kävelyvauhdin ja merkittävästi lisääntyneen kuolemanriskin välillä näkyi tutkimuksessa yhdeksän erilaisen syövän kohdalla. Näitä olivat rintasyöpä, perä- ja paksusuolen syövät, non-Hodgkinin lymfooma, melanooma, suusyöpä, keuhkosyöpä, eturauhassyöpä ja virtsateissä ilmenevät syövät. 

Tutkijoiden mukaan yhteys vielä suurempaan riskiin nähtiin niillä, joilla oli liikkumisvaikeuksia. Heidän kohdallaan tämä havaittiin yhdeksän yllä mainitun syövän lisäksi muun muassa kohdunrungon syövän, munasarjasyövän ja vatsasyövän kohdalla. 

Tutkijoiden mukaan hidas kävelytahti on yhdistetty kohonneeseen kuolleisuusriskiin myös niillä, joilla ei ole todettu syöpää. Kuolemanriski yli kaksinkertaistui, jos hidas kävelijä oli syöpäpotilas. Verrattuna niihin, joilla ei ollut syöpää ja jotka kävelivät nopeinta vauhtia, oli kuolemanriski hitainta vauhtia kävelevillä syöpäpotilailla yli kymmenkertainen.

Ne syövän sairastaneet, joilla oli liikkumisvaikeuksia, omasivat yli viisinkertaisen kuolemanriskin verrattuna niihin, joilla ei ole syöpää saati liikkumista vaikeuttavia tekijöitä.

Lisätutkimusta tarvitaan

Tutkimuksen tekoon osallistunut Elizabeth Salerno huomauttaa Science Dailyn haastattelussa, että tutkittavaa syövän, kävelyvauhdin ja kuolemanriskin välillä on kuitenkin edelleen paljon. 

– Seuraavaksi tulisi määritellä, mitkä syyt piilevät näiden yhteyksien taustalla. On mahdollista, että hidas kävelyvauhti voi johtua syövästä, sen hoitojen haittavaikutuksista tai muutoksista elämäntyylissä. 

Viitteitä rivakan kävelyvauhdin hyödyistä saatu ennenkin

Niin syövän sairastaneiden kuin muidenkin ihmisten kohdalla se, miten nopeasti henkilö kävelee, vaikuttaa merkittävästi yleisterveyteen ja pitkäikäisyyteen, kertoo New York Post. Sivusto kertoo vuonna 2019 julkaistusta May Clinic Proceeding -julkaisusta, jonka mukaan rivakat kävelijät, jotka ottivat noin 100 askelta minuutissa, omasivat painosta riippumatta pidemmän elinajanotteen kuin ne, jotka kävelivät 50 askelta minuutissa.

Tulokset ovat New York Postin mukaan samansuuntaisia kuin vuonna 2018 tehdyssä, British Journal of Sports Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa, jossa todettiin, että kävely keskivertovauhdilla oli yhteydessä siihen, että ihmisellä oli 20 prosenttia pienempi kuolleisuusriski verrattuna siihen, että olisi kävellyt hitaasti. Kävely reippaalla tai nopealla tahdilla yhdistettiin riskin vähentymiseen 24 prosentilla.

Lue myös:

    Uusimmat