Rivakampi kävelytahti kannattaa – tutkimus löysi selkeän terveyshyödyn

Uuden tutkimuksen mukaan sauvakävely on paremmaksi sydämelle kuin juokseminen 0:41
KATSO MYÖS VIDEO: Vuonna 2022 julkaistun tutkimuksen mukaan sauvakävely on parempi sydämelle kuin juokseminen

Nyt kannattaa kiristää tahtia kävelyllä, sillä tuoreen tutkimuksen mukaan sillä on yhteys pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Uuden tutkimuksen mukaan rivakampi kävelyvauhti on yhteydessä pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen. British Journal of Sports Medicine -lehdessä julkaistuista havainnoista kertoo Healthline-sivusto.

Neljän kilometrin tuntivauhdista hyötyä terveydelle

Suomessa tyypin 2 diabetesta sairastaa noin 400 000 ihmistä, kertoo Diabetesliitto verkkosivuillaan. Tietämättään sitä sairastaa 50 000–100 000 henkilöä.

Sairautta voi ehkäistä kiinnittämällä huomiota elintapoihin, kertoo Diabetesliitto. Hiljattain julkaistu iranilaistutkimus tietää lisäksi kertoa, että kävely vähintään neljän kilometrin tuntinopeudella vähentää tyypin 2 diabeteksen riskiä.

Tutkimuksessa havaittiin, että kun kävelyvauhti oli yli neljä kilometriä tunnissa, pienentyi tyypin 2 diabeteksen riski. 

Tutkimuksen teosta

Tutkimuksessa analysoitiin dataa 508 121 aikuiselta vuosina 1999–2022. 

Tutkijat havaitsivat, että ihmisillä, jotka kävelivät keskimääräistä tai normaalia 3–5 kilometrin tuntivauhtia, näytti olevan 15 prosenttia pienempi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen verrattuna hitaisiin kävelijöihin.

– Tärkein havaintomme oli, että nopeampi tavanomainen kävelyvauhti on yhteydessä pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen tulevaisuudessa, kertoo Healthlinelle tutkimuksen tekijä Ahmad Jayedi, joka toimii tutkijana yliopistossa Iranissa.

– Yllättävää kyllä, havaitsimme, että hitain kävelyvauhti, jolla voi vähentää tyypin 2 diabeteksen riskiä, oli neljä kilometriä tunnissa. Se tarkoittaa miehillä 87 askelta minuutissa ja naisilla 100 askelta minuutissa.

Lisää tutkimusta tarvitaan

Jayedi kertoo, että tutkimuksessa tarkasteltiin kymmentä artikkelia. 

Viidessä niistä käytettiin ajoitettua kävelynopeustestiä kävelynopeuden mittaamiseen. Lopuissa viidessä käytettiin osallistujien omaan raportointiin perustuvia kyselylomakkeita. 

Omaan raportointiin perustuvissa tutkimuksissa yhteydet olivat heikompia, mutta tutkijoiden mukaan silti merkittäviä.

– Siksi tarvitaan prospektiivisia kohorttitutkimia, joissa käytetään objektiivisia kävelynopeuden mittaamismenetelmiä, esimerkiksi tuota kävelynopeustestiä, jotta asiasta saadaan vankempaa näyttöä, Jayedi sanoo.

Lisäksi on osoitettu, että kävelyyn päivän aikana käytetty aika tai päivässä kertyvä askelmäärä sekä kävelynopeus ovat yhteydessä pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin.

Jayedi lisää, että kenties tulevissa tutkimuksissa voitaisiin tutkia, millainen yhteys mahdollisesti on kävelyn ajankohdalla (aamu, ilta ja yö) ja diabetesriskin välillä.

Mistä yhteys johtuu?

Nopea kävely vahvistaa sydäntä ja auttaa sitä rentoutumaan, jolloin pumppaaminen on tehokkaampaa.

Nopea kävely edistää myös verisuonten terveyttä ja auttaa lisäämään typpioksidin tuotantoa. Typpioksidi auttaa parantamaan verenkiertoa ja alentaa verenpainetta.

– Nopeampi kävelyvauhti on yhteydessä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden vähäisempään esiintymiseen tai vakavuuteen, kertoo houstonilaisyliopiston urheilukardiologi John Higgins Healthlinelle.

Näitä ovat esimerkiksi insuliiniresistenssi, suurempi kehon paino, hypertensio eli kohonnut verenpaine.

– Korkeammat intensiteetit edellyttävät suurempaa verensokerin osuutta, kertoo liikuntafysiologian asiantuntija Matthew Stults-Kolehmainen Yale New Haven Hospital- sairaalasta Healthline-sivustolle.

Rivakamman kävelyn terveyshyödyt

Healthlinen haastattelema urheilukardiologi John Higgins kertoo, että nopeammin kävelevien ihmisten sydän voi paremmin. Lisäksi heidän toimintakykynsä ylipäätään on paremmalla tolalla. 

Rivakoiden kävelijöiden jaloissa ja keskivartalossa on yleensä enemmän voimaa verrattuna hitaammin käveleviin.

Omaa kävelyvauhtia voi mitata erilaisilla laitteilla.

– Päätä tavoitevauhtisi. Laite, jossa on GPS päällä, auttaa sinua pysymään oikeassa vauhdissa, Higgins sanoo.

Kävelytahdin muuttaminen rivakammaksi hyödyttää monella tavalla. Higgins luettelee muutamia:

  • Vaikuttaa enemmän verenpaineen alentamiseen
  • Vähentynyt insuliiniresistenssi
  • Vähemmän ”pahaa” LDL-kolesterolia ja enemmän ”hyvää” HDL-kolesterolia
  • Hidastaa ikääntymistä

Stultzin mukaan rivakamman kävelyn suurin hyöty on se, että silloin tarvitsee kävellä vähemmän. Tätä hän perustelee sillä, että amerikkalaisten suositusten mukaan ihmisen pitäisi harrastaa kohtuullisen intensiivistä liikuntaa 150 minuuttia viikossa tai sitten 75 minuuttia intensiivistä liikuntaa. 

Tämän uuden tutkimuksen mukaan nopeampi kävely voi siis pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. 

Tulosten perusteella näyttää siltä, että mitä nopeammin kävellään, sitä enemmän riski pienenee.

Rivakampi kävelynopeus on yhteydessä harvempiin ja lievempiin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin sekä vähäisempään insuliiniresistenssiin, alhaisempaan ruumiinpainoon ja matalampaan verenpaineeseen.

Katso myös video: Lyhytkin kävely puistossa voi parantaa työmuistia

Lyhytkin kävely puistossa voi parantaa työmuistia 6:23
Videolla kerrotaan jälleen yksi syy kävellä enemmän!

Lue myös:

    Uusimmat