Mainos

Käveletkö hitaasti vai nopeasti? Voi kertoa sydänkuoleman riskistä

Isossa-Britanniassa tehdyssä tutkimuksessa pääteltiin, että ihmisen arvio omasta kävelyvauhdista voi paljastaa kohonneen sydänkuoleman riskin. Aiheesta kirjoitti Live Science -verkkosivusto.

Keski-ikäiset aikuiset, jotka kertoivat kävelevänsä tyypillisesti hitaasti, kuolivat sydänsairauteen noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin ne, jotka kertoivat kävelevänsä tyypillisesti reipasta vauhtia. Elokuussa European Heart Journal -julkaisussa ilmestyneessä tutkimuksessa on otettu huomioon myös muut vaikuttavat tekijät, kuten liikuntatottumukset, ruokavalio, tupakointi ja alkoholin käyttö.

Tutkimuksessa seurattiin yli 420 000 Isossa-Britanniassa asuvaa keski-ikäistä noin kuuden vuoden ajan. Osallistujia pyydettiin arvioimaan, kävelevätkö he hitaasti, tasaista tai keskivertoa vauhtia vai reippaasti. Lisäksi osallistujille tehtiin kuntotesti.

Tutkimuksen alkaessa kukaan osallistujista ei ollut sydänsairas. Tutkimuksen aikana menehtyi lähes 8 600 osallistujaa, heistä noin 1 650 sydänsairauteen.

Itsensä hitaiksi kävelijöiksi identifioineiden riski kuolla sydänsairauteen kuuden vuoden seuranta-aikana oli 1,8-2,4 kertaa suurempi kuin itsensä reippaiksi kävelijöiksi identifioineilla. Suurin riski oli niillä, joilla oli alhainen painoindeksi – tämä saattaa viitata aliravitsemukseen tai merkittävään lihaskatoon eli sarkopeniaan.

Ihmisen itsensä arvioima kävelyvauhti näytti myös olevan vahvasti yhteydessä kuntotestin antamaan tulokseen. Hitailla kävelijöillä oli huono kunto, mikä voisi selittää heidän korkeamman sydänkuoleman riskinsä.

Lähde: Livescience.com​​​​​​​

Onko lenkki viikossa parempi kuin ei mitään?

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Lauri Alanko suosittelee vähentämään työtuolin ja hissin käyttöä työpaikoilla.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.