Kävelyvauhti kertoo aivoinfarktin riskistä – ennustaa myös toista vakavaa sairautta

Älä unohda unta - Näin uni vaikuttaa terveyteesi 6:23
Unella on merkittävä vaikutus terveydeen. Videolla kerrotaan, miksi unta ei tule unohtaa.

Hitaasti kävelevät näyttäisivät sairastuvan aivoverenkiertohäiriöihin muita todennäköisemmin. Tämä havaitaan yli 65-vuotiailla, mutta ei nuoremmilla potilailla, tuore tutkimus osoittaa.

Stroke-lehden julkaisemat tulokset perustuvat yli 360 000 terveen 37–73-vuotiaan kuusivuotiseen seurantaan, jonka aikana 2 700 osallistujaa sairastui aivoverenkiertohäiriöön.

Kun tiedot sairastumista yhdistettiin tietoihin osallistujien kävelynopeuksista, kävelynopeuden havaittiin liittyvän sairastumisriskiin vain yli 65-vuotiailla. Tässä ikäryhmässä hitaasti kävelevät sairastuivat aivoverenkiertohäiriöön noin 40 prosenttia todennäköisemmin seurannan aikana. Myös ylipainoisuus ja lihavuus liittyivät aivoverenkiertohäiriöiden vaaraan.

Havainnot vahvistavat ja laajentavat näyttöä hitaan kävelyvauhdin ja aivoverenkiertohäiriöiden yhteydestä. Kävelyn hidastuminen on myös merkki suurentuneesta dementiariskistä, aiemmista tutkimuksista tiedetään. Kävelyvauhdin hidastuminen kuvastaa fyysisen toimintakyvyn ja terveyden heikkenemistä, mutta saattaa olla myös seuraus kehittyvästä sairaudesta.

Copyright Duodecim 2020. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat