Mainos

Milla Paloniemi sai Sarjakuva-Finlandian

Ensimmäisen Sarjakuva-Finlandia-palkinnon on saanut Milla Paloniemi teoksestaan Kiroileva siili. Palkinnon saaja julkistettiin eilen Tampereella Tampere kuplii -sarjakuvatapahtumassa.

Sarjakuva-Finlandian palkintosumma on 5000 euroa. Tanssitaiteilija Jorma Uotinen valitsi palkinnon saajan kymmenen ehdokkaan joukosta.

Uotisen mukaan Kiroileva siili -sarjakuvateoksen ensimmäiset sivut vakuuttivat hänet.

- Kolme ensimmäistä aukeamaa hymyilyttivät, ja viidennellä nauroin jo ääneen. Muutama sivu vielä lisää, ja olin täysin myyty ja lumoutunut, Uotinen perusteli päätöstään.

Jo kirjan formaatti ja kansi herättivät kiinnostuksen. - Kirja on kaunis, Uotinen havainnoi.

Uotinen kertoi ihastelevansa Paloniemen viivan herkkyyttä, notkeutta ja tarkkuutta.

- Kuvilla on selvästi oma elämänsä. Ne ovat ladattuja ja energisiä, hän kehui. - Teksti tukee kuvaa, esitystapa ei ole tasapäinen. Se rikkoo ajatusmalleja. Se taas vaatii uskallusta, vapautta ja anarkiaa.

Siiliin samastuminen ja sen kanssa kiroaminen on Uotisesta vapauttavaa.

- Koen oivalluksen hetkiä: kyky vittuuntua ja kirota on hyve.

Palkintodiktaattori Uotinen myönsi, että hänen suhteensa sarjakuvaan on satunnainen. Ensimmäiset sarjakuvakokemukset olivat lapsuuden Aku Ankka ja Nakke Nakuttaja. - Sen jälkeen siirryinkin jo Tom of Finlandiin, hän paljasti.

Paloniemi piirsi kiitoksensa

Milla Paloniemi kiitti 5000 euron palkinnosta omaperäisellä tavalla: piirroksella. Palkintopuheen sijasta hän oli laatinut kiitossarjakuvan, jossa hän kehotti sarjakuvan ystäviä perehtymään myös vähemmän tunnettujen kotimaisten piirtäjien tuotantoon.

Vuonna 1983 syntynyt Milla Paloniemi on kotoisin Jalasjärveltä Etelä-Pohjanmaalta. Ensimmäiset versiot siilistä syntyivät syksyllä 1983 luentovihkon laitaan. Myöhemmin hahmo siirtyi internetiin. Viime vuonna Sammakko julkaisi parhaista paloista teoksen Kiroileva siili, josta Paloniemi sai nyt Sarjakuva-Finlandian. Ensimmäiselle albumille on jo ilmestynyt jatko-osa Kiroileva siili 2.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.