Mainos

Miljoonien polttoainemaksuista tapeltu kohta kuusi vuotta

Lappeenrantalaisyritys maksaa polttoainemaksuja mutta tappelee niiden kumoamisen puolesta.

Kuljetusyritys VP-kuljetus määrättiin kuusi vuotta sitten maksamaan Ajoneuvohallintokeskukselle yli 1,8 miljoonaa euroa polttoainemaksuja. Syy oli se, että yritys toi Venäjältä dieseliä, jota se varastoi ja jolla se ajoi Suomessa kuljetuksiaan.

– Meidän käsitys oli se, että diesel ostetaan Venäjältä laillisesti ja Venäjällä myytävässä polttoaineessa on polttoaineverot. Käsitimme yksinkertaisesti, että se on verollista polttoainetta jota voi käyttää, toimitusjohtaja Kyösti Hynninen sanoo.

Oikeus oli eri mieltä; Hynninen ja yrityksen kaksi muuta vastuuhenkilöä tuomittiin törkeistä veropetoksista.

VP-kuljetus ei kuitenkaan maksanut määrättyjä polttoainemaksuja. Ne keräsivät korkoa ja yritys joutui yrityssaneeraukseen. Siinä ylivoimaisesti suurimpana velkojana oli liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, joka oli perinyt Ajoneuvohallintokeskuksen tehtävät - samoin VP-kuljetuksen polttoainemaksut. Trafilla oli saneerauksessa VP-kuljetukselta jo 2,7 miljoonan euron saatavat.

Trafi ei vastustanut saneerausta.

– Monesti on vaarana se, että jos tällaisessa tapauksessa ajetaan yritys alas, niin voi olla, ettei saada mitään takaisin tai saadaan huomattavasti paljon vähemmän. Kyseessä oli kokonaisratkaisu, sanoo osastonjohtaja Juha Kenraali Trafista.

Polttoainemaksuja, kuten muitakin velkoja, leikattiin yrityssaneerauksessa 60 prosentilla. Näin Trafi siunasi sen, että sen edeltäjän määräämät polttoainemaksut putosivat alle puoleen.

Nyt VP-kuljetus maksaa leikattuja polttoainemaksuja osana yrityssaneerausohjelmaa.

Se myös jatkaa taistelua tuomioita vastaan. Hynninen kertoo, että korkeimman hallinto-oikeuden tuomioon haetaan purkua, jotta polttoainemaksut kumottaisiin kokonaan. VP-kuljetus on valittanut johtonsa saamista rikostuomioista ja polttoainemaksuista Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

– Haluamme nimenomaan käydä tämän oikeuskäytännön tarkasti läpi. Että huomioitaisiin se asia, että tässä on kaksinkertainen tuomio, jonka ei Suomen lain mukaan pitäisi olla edes mahdollinen. Ensin on rikosoikeudellinen tuomio veropetoksesta ja sen jälkeen polttoainemaksu. Molemmat koskevat täysin samaa polttoainetta, Hynninen sanoo.

Miksi jatkaa taistelua yli kuuden vuoden jälkeen nyt kun maksut on jo puolitettu?

– Haetaan oikeutta ja uskon vakaasti, että vielä lopussa kiitos seisoo ja maksut määrätään pois.

VP-kuljetus työllistää noin 90 ihmistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.