Miljoonia maksanut Suomi-arkkitehtuurin helmi maan tasalle – miksi?

Shanghain maailmannäyttelyn Suomen näyttelypaviljonki, Kirnu, on hävitetty maan tasalle.

Kultamitalin omassa sarjassaan voittanutta arkkitehtiteosta ei saatu myytyä, vaikka se oli alunperin keskeinen päämäärä. Suomen valtion suurimman yksittäisen markkinointipanostuksen rakentaminen maksoi noin 7 miljoonaa euroa.

Arkkitehtiteokselle oli monia ostajaehdokkaita, mutta Finpro sekä työ- ja elinkeinoministeriö päätyivät purkutuomioon. Jo arkkitehtikilpailussa korostettiin uudelleen koottavuuden merkitystä, koska hankkeen vetäjät olivat varmoja siitä, että rakennus saa uusiokäyttöä.

Ostajaehdokkaita oli useita, mutta kauppoja ei saatu aikaiseksi. Kirnusta kalusteineen pyydettiin lopulta miljoona euroa, mutta kun maksajaa tälle summalle ei löytynyt, päätettiin urakka antaa kiinalaiselle purkuyhtiölle. Rakennusromujen lopullisesta paikasta ei myöskään ole tietoa.

Suomalainen meijerialan yritys olisi ollut valmis purkamaan, kuljettamaan ja kokoamaan Kirnun uudelleen Liaoningin maakuntaan, missä sille olisi ollut myös valmis tontti. Tarjous ei kuitenkaan kelvannut.

– Kävimme keskusteluja tämän yrityksen kanssa, mutta koskaan emme saaneet konkreettista tarjousta siitä, että he toteuttaisivat siirron. Loppuvaiheessa asiakas oli siirtämässä asiaa oman kotiseutunsa kaupunginhallitukselle, kertoo Shanghain maailmannäyttelyn Suomen pääkomissaari Pertti Huitu.

Huitun mukaan Kirnu saatiin kaupaksi jo maailmannäyttelyn aikaan, ja lisäksi oli useita potentiaalisia asiakkaita. Kauppaa ei kuitenkaan syntynyt.

– On kolme syytä, miksei. Ensinnäkin paikallisten viranomaisten asettamat vaatimukset uudelleensijaintipaikasta olivat kohtuuttoman monimutkaisia. Toiseksi uudella omistajalla olisi ollut vaikeuksia selvitä tästä byrokratiasta. Kolmanneksi maailmannäyttelijöiden rakentajien määräaika tulee vastaan. Alue on tunnetusti uudisrakentamisen haluttu kohde, ja jo tämän vuoden puolella paikalle on tulossa uusi rakennusprojekti.

Romutuksen hintaa ei ole kerrottu. Rakennus sisälsi runsaasti design-kalusteita ja huipputekniikkaa, muun muassa av-laitteistoa. Koneen uusinta tekniikkaa edustanut hissi palautettiin hissiyhtiölle.

Katso pääkomissaari Pertti Huitun haastattelu: (Huomenta Suomi 13.8.2012)

Lue myös:

    Uusimmat