Miksi vatsa pömpöttää vanhemmiten? Tässä selitys!

Keskivartalo alkaa monella kasvaa iän myötä, vaikka vatsaa kuinka jumppaisi. Ravitsemusterapeutti kertoo miksi.


Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen vieraili Studio55.fissä viime lokakuussa puhumassa iän vaatimista ruokavaliomuutoksista. Partanen paljasti haastattelussa myös syyn siihen, miksi juontaja Markku Veijalaisenkin vain vatsakumpu komistuu vuosien vieriessä.


– Yksi syy löytyy vatsan sidekudoksista, jotka pitävät sisäelimiä tiukassa paketissa. Sidekudokset löystyvät iän myötä, kuten huomataan ihostakin, joten myös sisäelimet alkavat pullottaa ulospäin, Partanen selittää.


Naisilla syy muhkeaan mahaan voi olla myös hormonaalinen. Naisen keho kerää rasvaa erityisesti lanteille ja reisiin imetyksen varalle, mutta vanhemmalla naisella estrogeeni ei enää sanele rasvan paikkaa.


– Vaihdevuosien jälkeen, kun kroppa tajuaa, ettei tässä enää aleta lapsia tekemään, helpompi varastointipaikka rasvalle on vyötärön seutu.


Iän myötä keho menettää myös lihasmassaa, ja aineenvaihduntakin hidastuu.


– Lihasmassa korvautuu rasvamassalla ja sidekudoksella. Muutenkin ruuansulatuskanava vanhenee ja suoliston toiminta hidastuu, Partanen kuvailee.


Miksi lisäkilot vanhemmiten voivat Partasen mielestä olla jopa terveydelle hyväksi ja laihdutus vaarallista? Katso koko haastattelu!

Ikäihmisen ravitsemus 27:09


Hanna Partanen vierailee Studio55.fissä tiistaina 4. helmikuuta keskustelemassa uusista ravintosuosituksista. Muista katsoa!

Lue myös:

    Uusimmat