Miksi uskotte naistenlehtien hömpötyksiin? Naiset vastaavat

Juttusarjassa naiset vastaavat joka viikko lukijoiden kysymyksiin seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään liittyen!

"Miksi naiset uskovat kaiken, mitä tietyissä lehdissä kirjoitellaan? Kun joku Cosmo kirjoittaa, että kuussa on juustoa, niin se on ehdoton totuus," kysyy nimimerkki Ristiriidat.

Näin naiset vastasivat

"Joskus on helpompaa uskoa muiden vinkkejä. Jos vaikka ahdistaa, ja lehdessä sanotaan "ahdistus on normaali tunne", se rauhoittaa. On myös kiva lukea muiden kokemuksia omasta ongelmasta ja nähdä, että siitä voi selvitä. Mitään typeriä seksivinkkejä en kyllä usko."
– 30, pidän Me Naiset -lehdestä

"Ei, naiset eivät usko kaikkea mitä tietyissä lehdissä kirjoitellaan. Tosin Cosmolla saattaa olla melko hyvä maine erilaisen tiedon välityksessä. Totuushan on, että ihmiset tykkäävät lukea juuri niistä aiheista, joista oikeasti tietävät jo entuudestaan todella paljon. Vähän huumoria nyt peliin, ei kannata ottaa niin tosissaan!"
– 24 vuotta, sisustuslehdet lemppareita


”Hmm, se, että uskoo kaiken kertonee enemmän ihmisestä, kuin kaikista naisista. Sanoisin, että aikamoisen yleistyksen pistit nyt kehiin, nimimerkki Ristiriidat. On totta, että naistenlehdet sun muut ovat täynnä neuvoja ja vinkkejä, joita voisi reippaasti kyseenalaistaa. Ja moni tekeekin niin. Ei kaikkea pidä uskoa suoralta kädeltä, vaan esimerkiksi ohjeita petipuuhiin voi myös katsoa pilke silmäkulmassa ja horoskoopit lukea ajanvietteenä. 

Olisi varmasti myös haastavaa kirjoittaa tekstiä niin, että siinä joka toisella rivillä muistutettaisiin "muistathan, ettei tämä välttämättä päde sinuun" tai "älä ota tätä kaikkitietävänä totuutena", tai muuta vastaavaa. Niin sanotut höpöhöpö-jutut on useimmiten tarkoitettu ajanvietteeksi, ja myös suurin osa naisista osaa suhtautua niihin niin.

Missä lehdessä on väitetty, että kuussa on juustoa? Maistuuko se reikäjuustolta vai Brieltä?”
– 29, suosikkilehti Hevoshullu

"En usko, että kaikki naiset uskovat 100-prosenttisesti kaiken, mitä naistenlehdissä kirjoitetaan. Naistenlehdet ovat enemmän aivot narikkaan -tyyppistä ajanvietettä, josta voi samalla poimia hyviä, kuten pukeutumiseen tai kosmetiikkaan liittyviä, vinkkejä omaan elämään. Ja onhan naistenlehdissä hyviäkin juttuja, joista kannattaakin uskoa kaikki. Suosittelisin kuitenkin kaikki "mitä miehesi ajattelee" -tyyppiset jutut totuuksina lukevia naisia vieroittumaan lehdistä joksikin aikaa. Viihde on viihdettä, ei ehdoton totuus."
– 23, en juuri lue naistenlehtiä, mutta Cosmoa olen joskus tilannut

"Olisipa mielenkiintoista kuulla päättelyketju ajatuksen takana. Naiset uskovat kaiken, mitä tietyissä lehdissä kirjoitellaan? Epäilen tätä kyllä suuresti, mikäli lukijalta vain löytyy ripauskin lähdekritiikkiä. Toki oletusarvoisesti itseään kunnioittavat julkaisut noudattavat Journalistin ohjeita, joissa mainitaan, että journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen. Näin lukijalla tulee olla oikeus luottaa lukemaansa. Toimittajat ovat kuitenkin tavallisia ihmisiä, joille sattuu virheitä aivan kuin lukijoillekin. Ehkä tuntemasi naiset samaistuvat Cosmon välittämään maailmankuvaan ja ovat näin ollen taipuvaisia yhdenmielisyyteen lehden kanssa. Mutta että kaikki naiset uskoisivat kaiken, mitä tietyissä lehdissä kirjoitellaan? Höpö höpö."
– 28, suosikkilehteni on hyvin taustoitettua journalismia julkaiseva Long Play

Lue myös:

    Uusimmat