Miksi poliisi lopetti rauhallisesti käyttäytyneen suden? Pedon silmästä silmään pihallaan kohdannut kuopiolaisnainen suree hukan kohtaloa

Susi juoksentelivat asutuksella 0:24
Kuopiossa asuva nainen huomasi kookkaan suden pihassaan.

Kuopiolaisnainen yllättyi tiistai-aamuna, kun hän ulos mennessään huomasi kotipihassaan seisovan suden. 

– Se käyttäytyi rauhallisesti, neutraalisti. Vaikka siinä oli kissa ja lintuja, niin ei se mitenkään tavoitellut yhtään mitään, kuvailee nainen.

Susi käveli hetken kuluttua rauhallisesti pois.

"Se olisi varmasti löytänyt tiensä pois"

Kuopiossa asuvalle naiselle tieto rauhallisesti käyttäytyneen suden lopettamisesta oli ikävä.

– Ei se hyvä ole. Eläimen kuolema on aina harmi. Jos sille olisi annettu enemmän aikaa ja turvattu selusta, se olisi varmasti löytänyt tiensä pois.

– On valitettavaa, että meillä ei ole sellaista mallia, jossa eläin nukutetaan ja kuljetetaan pois. Se on varmaan kustannuskysymys, pohtii nainen.

Naisen mukaan on kuitenkin tärkeää, että petoeläintä seurataan tarkasti ja varmistetaan, että se ei ole vaaraksi ihmisille.

"Tämä on poliisille kuuluva selkeä tehtävä"

Pitkien etsintöjen jälkeen Itä-Suomen poliisi paikansi Kuopion kaupungissa pyörineen suden kello 22 jälkeen tiistai-iltana Päivärannan alueelta.

Susi oli päivän aikana liikkunut useasti ihmisasutusten keskellä.

– Poliisiohjeistuksen mukaan kysymyksessä on ihmiselle vaaraa aiheuttava eläin, niin sen takia siellä oltiin sen perässä, kertoo ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen.

Susi löydettiin ja lopetettiin vain hetki virallisten etsintöjen päättämisen jälkeen. 

– Ajatus oli se, että aktiivinen etsintä lopetetaan ja toivotaan, että se yön aikana poistuisi vähin äänin ilman, että menisi ihmisasutuksiin pyörimään. Heti tuli sitten ilmoitus, että se pyörii siellä asutusalueella ihmisten talojen pihoissa, kommentoi Pohjolainen.

Peloton käyttäytyminen syy lopettamiseen

Pohjolaisen mukaan suurin syy suden lopettamiseen oli sen peloton käyttäytyminen ihmisiä kohtaan. Susi päästi ihmisiä vain muutamien metrien päähän eikä se pyrkinyt väistämään pyöräilijöitä tai kevyttä liikennettä. Poliisi ei saanut karkotettua sutta alueelta pois.

– Me emme voineet jättää sitä oman onnensa nojaan ja miettiä, että lähteekö se pois vai eikö lähde vai lähteekö se huomenna vai vasta viikon päästä. Eli tämä on poliisille kuuluva selkeä tehtävä, kertoo Pohjolainen.

– Se saattaa tietyssä tilanteessa hyökätä ihmisen kimppuun. Seuraukset ovat tietysti vakavat, jos tuollainen eläin hyökkää, kertoo ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen.

Lue myös:

    Uusimmat