Mainos

Miksi opettajan kunnianloukkaus on "vähäinen teko"?

OAJ:n johtavan lakimiehen Erkki Mustosen mukaan opettajien kunnianloukkausjutut ovat yleistyneet, kun vanhemmat tai oppilaat halventavat entistä herkemmin opettajaa.

– Aiemmin kunnianloukkaukset olivat lehtikirjoittelua, mutta internetin myötä opettajien solvaaminen on levinnyt. Meillä oli yksi tapaus, jossa 15-vuotias poika kuvasi kouluntilaisuudessa opettajaa, mutta internetissä julkaistussa videossa tilaisuuden kerrottiin olevan psyykkisestä sairaalasta. Tästä oppilas sai sakkoja kunnianloukkauksesta ja joutui maksamaan vahingonkorvauksia opettajalle, kertoo Mustonen.

Alle 15-vuotiaiden kohdalla poliisi tekee ilmoituksen sosiaaliviranomaisille, mutta pääsääntöisesti asioita yritetään sovitella koulussa yhteisesti huoltajien kanssa.

Sovitteluun pyritään erityisesti pienten oppilaiden kohdalla. Alakoululaisten kohdalla asiaan pyritään puuttumaan kasvatuksellisin keinon kodin ja koulun yhteistyöllä.

Poliisi ja syyttäjä: opettajia saa solvata ?

Mustonen kummeksuu Keski-Suomen syyttäjäviraston päätöstä, jossa 15-vuotiaan pojan käyttämä huorittelu jätettiin käsittelemättä, koska teko katsottiin vähäiseksi. Päätös tehtiin sillä perusteella, että se kohdistui opettajiin.

Syyttäjän kanssa samalla kannalla oli poliisi.

– Opettajalla on työssään yhtäläinen suoja kunnianloukkauksia kohtaan kuin muillakin kansalaisilla. Syyttäjän syyttämättäjättämispäätöshän tarkoittaa, että opettajan pitää kestää solvaukset ja koska teko kohdistuu opettajaan, se on vähäinen, ihmettelee Mustonen.

Mustonen kertoo, että OAJ on pyytänyt syyttäjänvirastoa muuttamaan syyttämättäjättämisperusteluita. Jos näin ei käy niin, OAJ harkitsee asian hoitamista kanteluteitse valtakunnansyyttäjälle, koska vähäisyysperustelu ei ole lainmukainen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.