Vanhemmat tiukkoina: Poliisi mukaan selvittämään kouluasioita

OAJ:n johtavan lakimiehenErkki Mustosen mukaan vanhemmat eivät ole enää valmiita keskustelemaan koulun ongelmista saman pöydän ääressä, vaan asia viedään yhä useammin heti poliisille.

– Aiemmin vanhemmat ottivat yhteyttä kouluun ja asioista keskusteltiin yhteisesti. Nyt useimmissa tilanteissa koulu ja opettaja kuulevat ongelmasta vasta, kun poliisi kutsuu opettajan kuulusteluihin. Tämä on huolestuttava kehitys, toteaa Mustonen.

Mustosen mukaan poliisi käsittelee vuosittain kymmenkunta järjestyksen pitoon liittyvää voimankäyttötilannetta, joissa selvitellään sitä, oliko opettajan voimankäyttö liiallista. Näistä tapauksista muutamia menee oikeuteen asti.

Opettajan velvollisuus on puolustaa oppilaita ja itseään vaaratilanteissa. Monissa kouluissa opettajia on alettu perehdyttää entistä tarkemmin siitä, miten ongelmatilanteisiin voi puuttua.

Mustonen kertoo, että yleensä ongelmatilanne tulee nopeasti eteen ja opettajan pitää hetkessä ratkaista se, miten rauhoittaa aggressiivinen oppilas. Oppilas voi vetää esimerkiksi sakset tai muun vaarallisen esineen esiin ja alkaa riehua koulussa.

Opettajan maine kärsii aina

Lähes tulkoon aina opettajiin kohdistuvat syytökset tulevat julkisuuteen jo hyvin varhaisessa vaiheessa - ennen kuin opettajaa on ehditty edes kuulla.

– Tilanne on erityisen ongelmallinen sen vuoksi, että opettajaa sitoo vaitiolovelvollisuus, kun taas vanhemmat ja oppilaat voivat tuoda oman näkökulmansa julkisuuteen. Tämän vuoksi opettaja leimautuu herkästi, eikä voi puolustautua julkisuudessa, lisää Mustonen.

Mustosen mukaan näissä keskeneräisissä jutuissa jopa rehtoreita painostetaan toimenpiteisiin opettajaa kohtaan. Tavallisesti opettaja voi jatkaa työtään normaalisti koulussa.

– Suurin osa jutuista kaatuu oikeudessa. Vuosittain ehkä yhdestä kahteen opettaja saa varoituksen tai sakon liiallisesta voimankäytöstä koulussa, sanoo Mustonen.

Lue myös:

    Uusimmat